Vatten och en timmes mörker

Idag är det Världsvattendagen och imorgon uppmärksammas Earth Hour runt om i världen.

Den 22 mars är det Världsvattendagen då vikten av rent vatten uppmärksammas av bland annat organisationen WaterAid. De finns i 27 länder och arbetar för att öka tillgången på rent vatten för världens fattiga, bland annat genom ökad kunskap om sanitet och hygien och med hjälp av hållbara tekniska lösningar. Nära en miljard människor saknar tillgång till rent vatten, och två och en halv miljarder människor saknar en toalett att gå till, vilket kan förorena dricksvattnet och orsaka sjukdomar.

Företag kan samarbeta med organisationen som en del av sitt csr-arbete. Ett exempel är klädkedjan Indiska som nu lanserar en glaskollektion där en del av intäkterna från försäljningen går till att främja rent vatten i Indien.

Mörkt för en ljusare framtid

Imorgon inträffar en annan märkesdag för miljön, Earth Hour. Privatpersoner, företag och samhällen uppmanas att under en timme på lördagskvällen släcka alla lampor och spara energi. Den som vill medverka stänger av all strömkrävande elektronik mellan klockan 20.30 och 21.30 och skänker en tanke åt vad mer som skulle kunna göras för att minska energiförbrukningen i samhället.

Under konferensen Earth Hour City Challenge Award i Malmö utsågs den kanadensiska staden Vancouver till Global Earth Hour Capital 2013 för sina innovativa klimatåtgärder. Bland annat har staden satsat på att bygga 245 kilometer cykelvägar och inlett ett arbete med lokalproducerad förnybar energi. Vissa områden i staden ska ställa om sina energisystem för att minska sina koldioxidutsläpp med 70 procent till år 2020.

– Staden har en övergripande helhetssyn inte minst när det gäller matförsörjning och energi. Till exempel ska alla byggnader vara koldioxidneutrala år 2020 och invånarna ska göra 50 procent av sina resor med cykel eller kollektivtrafik. Det innovativa helhetstänkande har vägt tungt, kommenterar Carina Borgström-Hansson, expert ekologiska fotavtryck på WWF i ett pressmeddelande.

I Sverige har Uppsala vunnit den svenska delen av klimatutmaningen och utsågs den 12 mars till Årets svenska Earth Hour-stad 2013. Staden prisades bland annat för sitt arbete med Klimatprotokollet och sin satsning på energismarta och förnybara bränslen inom transportsektorn.

Via Earth Hours hemsida kan du under lördagsdygnet följa hur Earth Hour uppmärksammas på olika platser runt om i världen.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.