Vågkraft mer effektivt än väntat

Vågkraften kan bli både lönsam och effektiv. Det visar beräkningar av en ny teknik för vågkraft som utvecklas av Langlee Wave Power AS, där svenska Borevind är delägare. Enligt den nya studien kommer energiproduktionen vid de planerade vågkraftverken att bli större än man tidigare trott genom att vågkraftverken även kan utnyttja förhållandevis små vågor.

Langlees förväntningar är att bolagets vågkraftverk kommer att kunna konkurrera, kostnads- och prismässigt, med vindkraft efter fem års drift och vidare utveckling.

Langlee kommer nu att genomföra försök i mindre testanläggningar med målet att sjösätta en fullskalig pilotanläggning under 2010. Den teknik, som nu utvecklas, bygger på vågornas horisontella rörelser. Stora delar av anläggningarna kan byggas på land, vilket begränsar kostnader för drift och underhåll.

– Studien bekräftar att potentialen för vågkraft är betydande och att just den här tekniken kan bidra till en snabb utveckling. Det är mycket glädjande, säger Anders Rabbe, vd för Borevind.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.