nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Utsläpp
FOTO: Shutterstock

Utsläppsrätter på 22 miljoner ton skrotas

Regeringen beslutade i budgeten för 2017 att upphäva ca 22,5 miljoner ton utsläppsutrymme för ett bättre klimat. Idag fattade regeringen det första av flera planerade beslut om annullering.

  • Annons 1

– Överskott tack vare svenska utsläppsminskningar ska inte kunna släppas ut någon annanstans eller någon annan gång. Vi har ett ansvar att hålla kursen i klimatpolitiken, säger Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat.

Regeringen har under mandatperioden tagit beslut om att upphäva utsläpp motsvarande cirka 94,6 miljoner ton koldioxid utanför EU:s utsläppshandelssystem, ETS. Det gäller både internationella utsläppsenheter under Kyotoprotokollet och utsläppsenheter under EU:s ansvarsfördelning.

Det motsvarar 173 procent av Sveriges utsläpp under ett år. Under 2014 var utsläppen cirka 54,4 miljoner ton.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.