Utsläppshandeln åker rutschkana

Det går nedåt för EU:s och FN:s utsläppsmarknader. Värdet på handeln minskade med hela 36 procent under det gångna året och snittpriset har nästan halverats. En ny studie visar att priset behöver stiga rejält för att klara tvågradersmålet.

Analytiker tror att raset beror på halveringen av snittpriset på en utsläppsrätt mellan 2011 och slutet av 2012, enligt Bloomberg New Energy Finance. En förklaring kan vara att marknaden för koldioxid följer den globala ekonomiska krisen. Det totala värdet på handlade utsläppsrätter, både inom EU:s system ETS och FN:s internationella system, har minskat med 36 procent.

Sarah Deblock, ansvarig för EU-handeln på den internationella utsläppshandelsorganisationen IETA, säger till Euractiv att värdetappet visar hur viktigt det är att förslaget från EU-kommissionen om att hålla tillbaka 900 miljoner utsläppskrediter från systemet under fas 3 verkligen går igenom.

Höj priset

Enligt en färsk studie från österrikiska International Institute for Applied Systems Analysis behöver det globala priset för att släppa ut ett ton koldioxid ligga på 15 brittiska pund för att ge oss en 60-procentig chans att förhindra en global uppvärmning på mer än två grader. Snittpriset på en utsläppsrätt har fallit rejält, från 11,2 till 6,4 brittiska pund från 2011 fram till slutet av 2012.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.