Urvattnat energispardirektiv

EU-kommissionens ursprungliga förslag till energieffektiviseringsdirektivet har urvattnats rejält av medlemsstaterna, enligt ett läckt dokument.

Enligt dokumentet som tagits fram av kommissionen med syfte att driva på de segdragna förhandlingarna om direktivet återstår endast 38 procent av de energibesparingar som initialt föreslogs av kommissionen, skriver nyhetssajten Euractiv.

Dokumentet cirkulerade bland medlemsstaternas energi- och miljöministrar på ett informellt möte i danska Horsens den 19 april. Förhandlingarna är inne i sitt slutskede men många är missnöjda med resultatet.

Tillsammans med besparingar inom transportsektorn skulle kommissionens förslag leda till besparingar på 151,5 miljoner ton oljeekvivalenter men ministrarnas förhandling slutade i ett förslag på endast 58,1 miljoner ton oljeekvivalenter. Direktivet ska bidra till att nå medlemsländernas åtagande att minska energikonsumtionen med 20 procent till 2020. Hittills har man uppnått ungefär 9 procent.

Ett stort problem är artikel 6 i direktivförslaget. Enligt den ska stora besparingar göras genom att elbolagen minskar sin energiförsäljning till konsumenter med 1,5 procent årligen. Men ministerrådet har förhandlat ned åtagandet rejält.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.