nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Urvattnat energispardirektiv

EU-kommissionens ursprungliga förslag till energieffektiviseringsdirektivet har urvattnats rejält av medlemsstaterna, enligt ett läckt dokument.

  • Annons 1

Enligt dokumentet som tagits fram av kommissionen med syfte att driva på de segdragna förhandlingarna om direktivet återstår endast 38 procent av de energibesparingar som initialt föreslogs av kommissionen, skriver nyhetssajten Euractiv.

Dokumentet cirkulerade bland medlemsstaternas energi- och miljöministrar på ett informellt möte i danska Horsens den 19 april. Förhandlingarna är inne i sitt slutskede men många är missnöjda med resultatet.

Tillsammans med besparingar inom transportsektorn skulle kommissionens förslag leda till besparingar på 151,5 miljoner ton oljeekvivalenter men ministrarnas förhandling slutade i ett förslag på endast 58,1 miljoner ton oljeekvivalenter. Direktivet ska bidra till att nå medlemsländernas åtagande att minska energikonsumtionen med 20 procent till 2020. Hittills har man uppnått ungefär 9 procent.

Ett stort problem är artikel 6 i direktivförslaget. Enligt den ska stora besparingar göras genom att elbolagen minskar sin energiförsäljning till konsumenter med 1,5 procent årligen. Men ministerrådet har förhandlat ned åtagandet rejält.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nobelpristagare anser att klimatmötet ska avbrytas

Båda Nobelpristagarna i ekonomi anser att det viktigaste för klimatet är att sätta igång med åtgärder som leder framåt. Nu. Handlingsförlamningen är det största problemet. Paul Romer anser att en bra start är att något större land fattar beslut om koldioxidskatt. William Nordhaus rekommenderar att klimatmötet i Katowice ajourneras och att en mindre grupp diskuterar sig fram till vilka mekanismer som kan ge resultat.