Unik dom i USA ger unga rätt i miljömål

Klimat En domstol i delstaten Montana i USA ger en grupp ungdomar rätt i en unik klimaträttegång. Enligt ungdomarna bryter delstaten mot deras rättigheter till ren miljö.

Unik dom i USA ger unga rätt i miljömål
Delstaten Montana i USA. Foto: Adobe Stock.

Bakgrunden till miljömålet är ett beslut från Montanas republikanska majoritet tidigare i år beslutade att myndigheter ska förbjudas att ta hänsyn till effekter på klimatet när de ger tillstånd till den fossila industrin.

Enligt domslutet är det inte förenligt med delstatens konstitution, som slår fast att Montana och dess invånare ska ”bibehålla och förbättra en ren och hälsosam miljö för nuvarande och kommande generationer”, rapporterar Washington Post.

16 ungdomar bakom rättsprocessen

Miljömålet har drivits av 16 ungdomar i åldrarna fem till 22 år. I målet hävdar ungdomarna att de skadats av ”farlig påverkan av fossila bränslen och klimatkrisen”. Flera vittnade om hur effekterna av klimatförändringen påverkat deras liv negativt, så som svår torka och rök från skogsbränder som gett astma.

– Det här är en enorm vinst för Montana, för unga, för demokratin och för vårt klimat. Vi kommer definitivt se fler domar som den här, säger Julia Olson på Our Children’s Trust, organisationen som drivit målet, till Washington Post.

Montana stor kolproducent

Det är också första gången klimatexperter hörts som vittnen och att en domstol i USA hänvisar till en delstats konstitution. Domslutet ses som en stor vinst bland klimataktivister som länge försökt vända sig till domstolarna för att pressa politiker att anta en mer ambitiös miljöpolitik.

Enligt Montanas advokater, som meddelat att de planerar att överklaga domslutet, är klimatförändringen en global fråga och vad som händer i Montana inte skulle göra någon direkt skillnad. Bakgrunden är att Montana är en av USA:s största kolproducenter, samt utvinner olja.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.