nr-logo

Hållbarhet i praktiken

– Det vi förfasat oss över i år på Öland kommer sannolikt att bli normaltillståndet, säger Johan Rockström, professor i miljövetenskap. FOTO: Stockholm Resilience Centre

”Två grader kommer ge enorma konsekvenser”

– Två graders temperaturökning är inget önskvärt mål – det är en planetär smärtgräns som kommer ge enorma sociala och ekonomiska konsekvenser.
Det säger klimatforskaren Johan Rockström.

  • Annons 1

Målet som sattes på FN:s klimatkonferens i Paris i fjol är en global temperaturökning på max två grader. I Skandinavien kommer det dock att innebära tre-fyra grader och ett helt annat klimat.

– Vi kommer då i princip att få det klimat södra Europa har nu med värmeböljor, torka och översvämningar som följd. Det vi förfasat oss över i år på Öland kommer då sannolikt att bli normaltillståndet. Och de delar av södra Europa som i dag är tätbefolkade riskerar att bli i stort sett obeboeliga, säger Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet till tidningen Aftonbladet.

Jordens medeltemperatur har redan ökat med en grad och på våra breddgrader med närmare två grader. I Sverige har till exempel medeltemperaturen i år legat 1,5 grad över det normala, och på vissa håll uppemot två grader över.

– Med temperaturökningen blir det tvärare kast mellan stora översvämningar och väldiga torrperioder som ger skogsbränder. I Sverige har vi redan nu varmare och torrare somrar, framför allt i södra delarna av landet, men än så länge ska vi vara väldigt tacksamma att vi har så regniga somrar, säger Johan Rockström.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.