”Två grader kommer ge enorma konsekvenser”

Klimat – Två graders temperaturökning är inget önskvärt mål – det är en planetär smärtgräns som kommer ge enorma sociala och ekonomiska konsekvenser.
Det säger klimatforskaren Johan Rockström.

”Två grader kommer ge enorma konsekvenser”
Stockholm Resilience Centre

Målet som sattes på FN:s klimatkonferens i Paris i fjol är en global temperaturökning på max två grader. I Skandinavien kommer det dock att innebära tre-fyra grader och ett helt annat klimat.

– Vi kommer då i princip att få det klimat södra Europa har nu med värmeböljor, torka och översvämningar som följd. Det vi förfasat oss över i år på Öland kommer då sannolikt att bli normaltillståndet. Och de delar av södra Europa som i dag är tätbefolkade riskerar att bli i stort sett obeboeliga, säger Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet till tidningen Aftonbladet.

Jordens medeltemperatur har redan ökat med en grad och på våra breddgrader med närmare två grader. I Sverige har till exempel medeltemperaturen i år legat 1,5 grad över det normala, och på vissa håll uppemot två grader över.

– Med temperaturökningen blir det tvärare kast mellan stora översvämningar och väldiga torrperioder som ger skogsbränder. I Sverige har vi redan nu varmare och torrare somrar, framför allt i södra delarna av landet, men än så länge ska vi vara väldigt tacksamma att vi har så regniga somrar, säger Johan Rockström.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.