Tusende etanolmacken invigd

Nu har Sverige kommit upp i 1000 tankställen för E85 etanol. Den lockande 1000-gränsen sprängdes måndagen den 15 oktober när OKQ8 invigde sin etanoltapp i Stockholmsförorten Rinkeby.

När tusengränsen är nådd anser intresseorganisationen Gröna Bilister att etanolen har nått en sådan volym att det är dags att på allvar ställa höga sociala och miljömässiga krav på bränslet – ett arbete som organisationen nu prioriterar.

– Med tusen mackar i hela landet är nästan ingen längre ensidigt hänvisad till fossila bränslen – nu kan alla bli gröna bilister! Det är en dag att fira, eftersom varje bil som går från bensin till E85 halverar sin klimatpåverkan, uppger Gröna Bilisters ordförande Jakob Lagercrantz i ett pressmeddelande.

Minimerad miljöbelastning

Men organisationen nöjer sig alltså inte med att passivt fira den tusende macken. Nu intensifierar organisationen sitt påverkansarbete för att bensinbolagen ska erbjuda en etanol som framställts med goda arbetsvillkor och med minimerad miljöbelastning.

– Det är dags att vi konsumenter begär en etanol som tagits fram med god respekt för mänskliga rättigheter i hela produktionskedjan. Med ett ökat konsumenttryck, kan bensinbolagen erbjuda schysst etanol på ganska kort varsel, vilket skulle göra etanolen till ett ännu bättre bränsle än idag, fortsätter Jakob Lagercrantz.

Krav även för fossilt

Gröna Bilister anser att också bensin och diesel bör omfattas av krav på rimliga arbetsvillkor och minimerad miljöbelastning.

– De fossila bränslena glöms bort i debatten, trots att oljan på marginalen kommer från Nigeria eller Mellanösterns diktaturer, där arbetsvillkoren är sämre, fackförbund förbjudna och rösträtten obefintlig. Ett minimikrav gentemot bensinbolagen borde vara att den bensin och diesel de säljer uppfyller demokratiska baskrav, säger Jakob Lagercrantz.

Gröna Bilister sammanställer i dagarna en enkät till bensinbolagen om vilka krav de ställer när de köper in bränslen för fordonsdrift. En preliminär granskning visar, enligt Gröna Bilister, på nedslående resultat, vilket i och för sig innebär en stor förbättringspotential.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.