Tjänstemännens krav inför EU-valet: Gå före i klimatomställningen

Klimat EU-valet närmar sig med stormsteg och nu ger Sveriges tjänstemän en tydlig uppmaning till politikerna: Klimatet är den viktigaste frågan, och Sverige bör gå före.

Tjänstemännens krav inför EU-valet: Gå före i klimatomställningen
Klimatfrågan är viktigast för svenska tjänstemän, enligt en undersökning från TCO. Foto: Adobe Stock.

Budskapet kommer i form av en undersökning där Tjänstemännens centralorganisation, TCO, frågat svenska tjänstemän om hur de ser på klimatomställningen, samt hur de resonerar i frågor kopplade till EU-valet 2024.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Resultatet visar att hälften av tjänstemännen anser att klimat och miljö är den viktigaste frågan inför EU-valet. Samtidigt svarar sju av tio att de är orolig över klimatförändringara. Lika många anser att Sverige bör gå före andra länder när det kommer till klimatfrågan.

– Tjänstemännen skickar en tydlig signal till Sveriges politiker om att prioritera klimatet i det kommande EU-valet. Klimatet är inte bara den enskilt viktigaste sakfrågan, tjänstemännen vill också att Sverige sticker ut hakan och tar på sig ledartröjan i det fortsatta klimatarbetet, säger Therese Svanström, ordförande för TCO i en kommentar.

Om Sverige lyckas sticka ut hakan, menar hon att det också öppnar stora möjligheter för nya gröna jobb, växande företag och stärkt konkurrenskraft.

På andra plats, efter klimatförändringen, kommer försvars- och säkerhetspolitik som de frågor som tjänstemännen anser som viktigast inför EU-valet. Därefter kommer asyl- och invandringsfrågor. Resultatet bygger på två undersökningar som genomförts av Novus på uppdrag av TCO. 1054 respektive 1222 personer har svarat.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.