TIM står för tillsyn och miljömål och är ett projekt som startades hösten 2002 med mål att utveckla en tillsynsmodell som kopplad till de svenska miljökvalitetsmålen. Enligt TIM måste tillsynsmyndigheterna lyfta blicken från punktutsläpp och arbeta mer med diffusa problem som orsakas av vårt sätt att leva. Det kan exempelvis handla om att arbeta med att minska utsläpp från trafiken eller informera om våra konsumtionsmönsters negativa miljöpåverkan. I förlängningen menar Naturvårdsverket och Socialstyrelsen som tagit fram modellen att miljötillsynen behöver förändras och att andra områden och ärenden än de som dominerar idag kommer att behöva prioriteras.
Sundbyberg
Sundbybergs kommun är en av de första kommuner som börjat arbeta efter modellen. De gjorde sin första behovsutredning och tillsynsplan efter TIM under förra året och det har lett fram till att kommunen valt att prioritera frågor som trafik, energi och farlig avfall samt att stödja företagens egenkontroll.
– Trafiken, framförallt genomfartstrafiken är ett stort miljöproblem hos oss och därför måste vi försöka få bukt med den, genom information och rådgivning och genom att skapa en bättre kollektivtrafik i regionen, berättar Pia Ekström miljöhandläggare i kommunen och en av dem som arbetat med att ta fram TIM.
Klassning sekundärt
Tidigare styrdes den planerade tillsynen i Sundbyberg ofta efter hur de miljöfarliga verksamheterna var klassade. Många verksamheter besöktes årligen, ett mycket tidskrävande arbete som gjorde att det fanns mindre tid till annat.
– Det vi försöker göra nu är att i högre grad arbeta så att vi får ut mest miljönytta av de resurser vi lägger ned på tillsynsverksamheten, säger Pia Ekström.
För att ändra sitt sätt att arbeta, bör man, enligt Pia Ekström börja jobba efter TIM redan i behovsutredningen och där identifiera vilka områden som har störst behov av tillsyn för att miljökvalitetsmålen ska nås. När behovsutredningen är gjord blir det tydligare vilken form av tillsyn som behövs.
– Idag är många tillsynsmyndigheter väldigt händelsestyrda och har svårt att få loss resurser och långsiktigt planera sin verksamhet. TIM kan vara ett hjälpmedel för att se sambanden tydligare och prioritera rätt, säger Pia Ekström.
Inte lätt
Sundbyberg har bara börjat med TIM och det är inte helt lätt att på ett lokalt plan arbeta med konkret mot miljökvalitetsmålen som är stora och övergripande, konstaterar Pia Ekström. Det gäller att ta ett steg i taget.
– Men bara att få politikerna att lyfta blicken från den egna kommunen och se att vi jobbar mot något större är en vinst, säger Pia Ekström.
Hittills har många kommuner visat intresse för TIM och det tycks finnas ett stort behov av att få hjälp med att prioritera, särskilt eftersom kommunerna har mycket begränsade resurser.
På sikt tror Pia Ekström att tillsynsarbetet kommer att förändras. Det är nödvändigt om miljömålen ska nås.
– Vi måste arbeta mer med diffusa utsläpp och göra tydligt hur våra beteenden påverkar miljön. Miljöbalken gäller alla, både företagare och privatpersoner måste ta sitt ansvar, konstaterar Pia Ekström.
Fakta/TIM
TIM -projektets arbete mynnade ut i en modell som kan ligga till grund för det operativa tillsynsarbetet. Målet är att skapa en tillsyn som styrs efter miljökvlaitetsmålen. I TIM är tillsynen uppbyggd kring behovsutredning, tillsynsplan, uppföljning och utvärdering. Behovsutredningen och tillsynsplanen ska avspegla det helhetsperspektiv som miljöbalken strävar efter.