Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Testa dig själv: Hur många rätt får du i årets svåraste miljöquiz?

Miljöstrategidagarna Testa dina och kollegornas kunskaper i Miljö & Utvecklings quiz från konferensen Miljöstrategidagarna! Frågorna är konstruerade av Mikael Karlsson, KTH, och Miljö & Utvecklings redaktion.

Testa dig själv: Hur många rätt får du i årets svåraste miljöquiz?
Foto: Adobe Stock

Testa dina kunskaper i Miljö & Utvecklings miljöquiz!

1. När Miljö & Utveckling startade, år 1989, rapporterade tidningen bland annat om ett omtalat miljömål i södra Sverige. 90 husägare stämde ett industriföretag för att det smutsade ner och krävde 14,5 miljoner kronor i skadestånd. Vilket var företaget som stämdes?

 

2. Vilka två personer företrädde husägarna i domstol?

 

3. Vilket land hade den första kolidoxidskatten i världen?

 

4. Användning av miljögifter innebär allvarliga hot mot hälsa och miljö. Sverige är sedan länge med rätta känt för en restriktiv syn på användningen av miljögifter, som idag ofta regleras på EU-nivå. Det finns dock undantag – vilket nationellt förbjudet ökänt bromerat flamskyddsmedel legaliserade regeringen våren 2008?

 

5. 1990 annonserade Elmiamässan i Miljö & Utveckling om sin mässa Elmia Energi & Miljö 90. I annonsen syntes generaldirektören för Statens Naturvårdsverk. Vad hette han?

6. Det finns numera en svensk flygskatt, men det är inte det första ekonomiska miljöstyrmedlet på flyg i Sverige. Vad hette det tidigare regelverket?

 

7. Kemikalieinspektionen är en av många annonsörer i Miljö & Utveckling genom åren. I en annons visar de en rad märkningar, utformade som kvadrater med olika symboler i, till exempel en dödskalle, en eld och två provrör som droppar vätska på marken. Vad kallas en sådan märkning?

 

8. Innebär klassning på rödlistan att en art är ”akut hotad” att den är skyddad?

 

9. Klimatfrågan diskuterades redan 1989. Året innan hade en internationell konferens sponsrad av FN hållits i en kanadensisk stad. Konferensen utmynnade bland annat i en rekommenderad utsläppsminskning på 25 procent till år 2005. Var hölls konferensen?

 

10. Det finns många utrotningshotade djur i världen. Placera de här tre arterna i rätt ordning, minst antal först och flest antal kvar sist: Tiger, asiatisk elefant, jättepanda.

Fakta

Rätt svar

Rätta dina svar här:

Fråga 1. Kanthal Höganäs

2. Björn Gillberg och Staffan Michelson

3. Finland

4. deca-BDE

5. Valfrid Paulsson

6. Lagen (1988:1567) om miljöskatt på inrikes flygtrafik (gällde till 1996)

7. Faropiktogram

8. Inte alls

9. Toronto

10. Jättepanda 1864 kvar, Tiger 3890 kvar år 2015, asiatisk elefant: mellan 26 000 och 33 000 kvar. Källa till svaren på sista frågan är WWF.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.