nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Gram Malmö är Sveriges första förpackningsfria matbutik. FOTO: Gram Malmö

De är bäst på att minska svinnet

En kommun, ett företag och en ideell organisation har utsetts till Sveriges främsta avfallsminskande verksamheter. Nu tävlar de om att bli bäst i Europa.

  • Annons 1

Bakom utnämningen står branschorganisationen Avfall Sverige och under våren kommer de tre organisationerna att vara Sveriges bidrag i tävlingen European Week for Waste Reduction Awards, där Europas bästa avfallsförebyggande projekt ska utses.

De verksamheter som vunnit den svenska deltävlingen är:

Gram Malmö är Sveriges första förpackningsfria matbutik. Gram Malmö säljer allt i lösvikt och kunderna tar med sig egna behållare hemifrån. För den som kommer burklös finns papperspåsar eller fina burkar att fylla med innehåll.

 Den ideella organisationen bakom En Köpfri Dag uppmanar oss att under 24 timmar inte köpa någonting alls. Syftet är att skapa medvetenhet om konsumtionens roll i samhället såväl som våra personliga konsumtionsmönster.

 Göteborgs stad får pris för utbildningspaketet Förpackningsspanarna. Här får elever lära sig om vilken klimatpåverkan förpackningsavfall har. De ger sig också ut i butikerna för att själva leta efter dåliga förpackningar.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annonskod Huvudspalten 4