nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Gram Malmö är Sveriges första förpackningsfria matbutik. FOTO: Gram Malmö

De är bäst på att minska svinnet

En kommun, ett företag och en ideell organisation har utsetts till Sveriges främsta avfallsminskande verksamheter. Nu tävlar de om att bli bäst i Europa.

  • Annons 1

Bakom utnämningen står branschorganisationen Avfall Sverige och under våren kommer de tre organisationerna att vara Sveriges bidrag i tävlingen European Week for Waste Reduction Awards, där Europas bästa avfallsförebyggande projekt ska utses.

De verksamheter som vunnit den svenska deltävlingen är:

Gram Malmö är Sveriges första förpackningsfria matbutik. Gram Malmö säljer allt i lösvikt och kunderna tar med sig egna behållare hemifrån. För den som kommer burklös finns papperspåsar eller fina burkar att fylla med innehåll.

 Den ideella organisationen bakom En Köpfri Dag uppmanar oss att under 24 timmar inte köpa någonting alls. Syftet är att skapa medvetenhet om konsumtionens roll i samhället såväl som våra personliga konsumtionsmönster.

 Göteborgs stad får pris för utbildningspaketet Förpackningsspanarna. Här får elever lära sig om vilken klimatpåverkan förpackningsavfall har. De ger sig också ut i butikerna för att själva leta efter dåliga förpackningar.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.