Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

00-talisten vill ha vegetariskt och närodlat

Livsmedel Maten kommer att bli mer närodlad och vegetarisk och hem och städer mer självförsörjande. Det visar ICAs framtidsrapport "100 år och framåt" där företaget undersökt 00-talisternas syn på famtidens mat.

00-talisten vill ha vegetariskt och närodlat
ICA

ICA har låtit undersökningsföretaget Quattroporte intervjua 60 barn födda på 00 talet för att förstå vad som är viktigt för de barn som snart ska ut i vuxenlivet. Djupintervjuerna har kompletterats med en undersökning från Kantar Sifo med ytterligare 1001 personer födda samma år.

Enligt undersökningen som resulterat i framtidsrapporten ”100 år och framåt” tror 68 procent att vi kommer att äta mer närodlat 2040 och 62 procent att vi kommer att äta mer vegetarisk mat. 00-talisterna spår också att vi blir mer självförsörjande. 42 procent tror att vi kommer att odla mer grönsaker hemma och varannan att det är vanligt med odlingar på husväggar och hustak år 2040. De tror även att alternativa proteinkällor blir mer populära, som exempelvis kött framtaget i laboratorium eller insekter i maten.

Inga individualister

Enligt undersökningen är 00-talisterna den första moderna generation som sätter ett högre värde på faktorer som jämlikhet, vård, välfärd och omsorg än på sin egen individuella utveckling. De vill gärna engagera sig i att utveckla ett bättre samhälle.

Per Strömberg, vd för ICA-gruppen. Foto: Jessica Gow / TT

– Jag blir glad när jag ser vilka värderingar som verkar prägla 00-talisterna. De är väldigt samhällsorienterade och intresserade av både smak och hållbarhet. För oss är det viktigt att redan nu börja arbeta med hur vi kan anpassa oss efter deras krav och förväntningar, säger Per Strömberg, vd för ICA-gruppen.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.