nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Enligt undersökningen som resulterat i framtidsrapporten "100 år och framåt" tror 68 procent att vi kommer att äta mer närodlat 2040 och 62 procent att vi kommer att äta mer vegetarisk mat.
Enligt undersökningen som resulterat i framtidsrapporten "100 år och framåt" tror 68 procent att vi kommer att äta mer närodlat 2040 och 62 procent att vi kommer att äta mer vegetarisk mat. FOTO: ICA

00-talisten vill ha vegetariskt och närodlat

Maten kommer att bli mer närodlad och vegetarisk och hem och städer mer självförsörjande. Det visar ICAs framtidsrapport "100 år och framåt" där företaget undersökt 00-talisternas syn på famtidens mat.

  • Annons 1

ICA har låtit undersökningsföretaget Quattroporte intervjua 60 barn födda på 00 talet för att förstå vad som är viktigt för de barn som snart ska ut i vuxenlivet. Djupintervjuerna har kompletterats med en undersökning från Kantar Sifo med ytterligare 1001 personer födda samma år.

Enligt undersökningen som resulterat i framtidsrapporten ”100 år och framåt” tror 68 procent att vi kommer att äta mer närodlat 2040 och 62 procent att vi kommer att äta mer vegetarisk mat. 00-talisterna spår också att vi blir mer självförsörjande. 42 procent tror att vi kommer att odla mer grönsaker hemma och varannan att det är vanligt med odlingar på husväggar och hustak år 2040. De tror även att alternativa proteinkällor blir mer populära, som exempelvis kött framtaget i laboratorium eller insekter i maten.

Inga individualister

Enligt undersökningen är 00-talisterna den första moderna generation som sätter ett högre värde på faktorer som jämlikhet, vård, välfärd och omsorg än på sin egen individuella utveckling. De vill gärna engagera sig i att utveckla ett bättre samhälle.

Per Strömberg, vd för ICA-gruppen. Foto: Jessica Gow / TT

– Jag blir glad när jag ser vilka värderingar som verkar prägla 00-talisterna. De är väldigt samhällsorienterade och intresserade av både smak och hållbarhet. För oss är det viktigt att redan nu börja arbeta med hur vi kan anpassa oss efter deras krav och förväntningar, säger Per Strömberg, vd för ICA-gruppen.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.