Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Starkare papper minskar energiförbrukningen

Aq-vane. Så heter tekniken som har hittat från flygplansindustrin till pappersforskningen. Resultatet: ett starkare papper med lägre råvarutåtgång och energiförbrukning.

Starkare papper minskar energiförbrukningen

– För ett pappersbruk som producerar 450 000 ton per år av det nya pappret innebär tekniken en årlig besparing på cirka 120 miljoner kronor, säger Daniel Söderberg, initiativtagare och forskningsledare på Innventia.

Ett tunt vattenlager används för att skapa stabilitet i papperslagren och det blir en smidigare sammanfogning. Tekniken gör det enklare att hålla isär olika skikt i pappret, något som enligt Innventia gör det lättare att bestämma över papprets egenskaper.

– Vi har skräddarsytt en ny typ av obestruket papper, av samma typ som används i Ikeakatalogen, Genom att lägga finare fibrer på ytan av pappret och de grövre i mitten kan vi spara upp till tio procent i material- och energikostnader.

Från och med i somras har Innventia lett EU-projektet BoostEff där möjligheterna med att utveckla tekniken Aq-vane för katalog- och magasinspapper utreds, bland annat i samarbete med Stora Enso. Projektet avslutas 2013 och då hoppas Daniel Söderberg att den stora marknaden är nådd.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.