Den gröna teknikens död?

De används i elbilar, solceller och vindkraftverk. Men nu kan exporten av jordartsmetallerna strypas och kanske även den gröna teknikens framtid.

Den gröna teknikens död?

Behovet av sällsynta jordartsmetaller ökar i takt med den gröna teknikens framväxt. Även om de återfinns i bland annat tv-apparater, är det i nya grön teknik som de har en avgörande roll. Jordartsmetallen yttrium används i stor mängd i bland annat LED-belysning och i teknik som kräver starka magneter, exempelvis elmotorer, är metallernas speciella egenskaper svåra att ersätta.

Det råder stor brist på vissa av de sällsynta jordartsmetallerna. De är svåra att hitta och processen för utvinning är komplicerad. Dessutom har världens största producent av jordartsmetaller, Kina, hotat med att skära ned exporten. Dels för att deras egen produktion kan komma att minska och dels för att landet satsar stort på ny teknik. Mindre tillgång har inneburit att kostnaden på metallerna stigit.

Kinaberoende

Enligt Robert Bryce, forskare vid Manhattan Institute, kan detta leda till ett större beroende av utländska handelspartners än USA:s beroende av olja. I en artikel i Washington Post skriver han om myter och problem med grön teknik och lyfter bland annat fram att Kina kontrollerar cirka 95 procent av marknaden för sällsynta jordartsmetaller. Ska USA bli kvitt sitt oljeberoende från bland annat Saudiarabien genom att satsa på grön teknik, blir de istället beroende av Kina, hävdar Robert Bryce.

Finns i Sverige

I början av sommaren släppte EU-kommissionen en rapport som pekar på den växande efterfrågan av vissa metaller i kombination med den kritiska tillgångssituationen. Nu i höst kommer en ny rapport med strategier för hur tillgången till råmaterialen ska säkras. Kommissionen pekar bland annat på vikten av bättre resurseffektivitet och bättre återvinning av produkter som innehåller de sällsynta metallerna.

Men att Kina är ensam på toppen av jordartsmetallberget är inte hela sanningen. För tillfället jagar det kanadensiska mineralföretaget Tasman Metals efter de eftersökta metallerna bland annat i Norra Kärr utanför Gränna.

– Vi har gjort provborrningar och hittat sällsynta jordartsmetaller där, säger Magnus Leijd, geolog som jobbar åt Tasman Metals.

Men trots positiva indikationer väntar nu en lång process. I vilken utsträckning och koncentration finns metallerna? I vilka specifika mineral förekommer de? Samt hur och om metallerna kan utvinnas ur dessa mineraler. Det är frågor de nu jobbar med att få svar på.

– Om någon månad vet vi troligen om det är intressant för vidare studier. Men det dröjer innan man kan börja prata om eventuell brytning, förklarar Magnus Leijd och berättar att flera av de mest värdefulla och eftertraktade metallerna som dysprosium och terbium finns i höga koncentrationer i Norra Kärr.

Stopp för grön teknik?

Trots bristen som för tillfället råder berättar Magnus Leijd att det inte finns någon gigantisk marknad för sällsynta jordartsmetaller. Det räcker med att det öppnar ett par nya stora gruvor i världen för att priserna ska sjunka och brytning i Norra Kärr bli mindre intressant. För tillfället pågår flera projekt världen över. Men kan den låga tillgången idag ställa till problem för den gröna teknikens framfart?

– Fortsätter metallerna att stiga i pris kan det bli aktuellt att ersätta dem med annat i framtiden, men de är så pass speciella att det blir svårt. Det kommer ständigt nya användningsområden och ju mer grön teknik som utvecklas desto större brist på metallerna. Ingen vet heller hur mycket som kan produceras i Kina.

Fakta

Visste du att…

…till sällsynta jordartsmetaller, även kallat rare earth metals, hör skandium, yttrium, lantan samt de fjorton lantanoiderna. Det har inte varit särskilt stor efterfrågan på flera av jordartsmetallerna förrän under de senaste 10-15 åren. Vissa av metallerna utvanns faktiskt i bland annat Riddarhyttan i Sverige redan i slutet på 1800-talet.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.