nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Soldrivna elbilar i ny bilpool

I Helsingborg kan nu privatpersoner och företag gå med i Sveriges första solbilspool. Tre av bilarna i elbilpoolen laddas med solel när de är parkerade på sin uppställningsplats.

  • Annons 1

En full tank går på 26 kronor för de Nissan Leaf som ingår i den nyinvigda elbilspoolen i Helsingborg. Det är en kostnad som medlemmarna i bilpoolen bara behöver betala om de måste ladda bilen hemma. För den som inte kör slut på batteriet räcker det att betala den fasta månadskostnaden och ett fast pris för den tid man förfogar över bilen.

I den nya bilpoolen ingår sex stycken elbilar, varav tre laddas med solel från solceller som är installerade på ett tak invid bilarnas parkeringsplats.

Räckvidden på en Nissan Leaf är enligt tillverkarens specifikationer 175 kilometer, vilket täcker in de flesta körningar då en svensk personbil i genomsnitt rullar fyra mil per dag enligt elbilsorganisationen Ev world Sverige.

Enligt Öresundskraft, en av aktörerna bakom bilpoolen, så ersätter en bil i en bilpool sju till åtta privata bilar, eftersom att de senare står stilla 80 till 90 procent av tiden medan bilarna i en bilpool utnyttjas oftare. Förutom att en elbilpool kan ersätta flera koldioxidproducerande fordon kan bilpoolar därför även frigöra parkeringsytor som istället kan användas till annat, menar Öresundskraft.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nobelpristagare anser att klimatmötet ska avbrytas

Båda Nobelpristagarna i ekonomi anser att det viktigaste för klimatet är att sätta igång med åtgärder som leder framåt. Nu. Handlingsförlamningen är det största problemet. Paul Romer anser att en bra start är att något större land fattar beslut om koldioxidskatt. William Nordhaus rekommenderar att klimatmötet i Katowice ajourneras och att en mindre grupp diskuterar sig fram till vilka mekanismer som kan ge resultat.

  • Annonskod Huvudspalten 4