nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Soldrivna elbilar i ny bilpool

I Helsingborg kan nu privatpersoner och företag gå med i Sveriges första solbilspool. Tre av bilarna i elbilpoolen laddas med solel när de är parkerade på sin uppställningsplats.

  • Annons 1

En full tank går på 26 kronor för de Nissan Leaf som ingår i den nyinvigda elbilspoolen i Helsingborg. Det är en kostnad som medlemmarna i bilpoolen bara behöver betala om de måste ladda bilen hemma. För den som inte kör slut på batteriet räcker det att betala den fasta månadskostnaden och ett fast pris för den tid man förfogar över bilen.

I den nya bilpoolen ingår sex stycken elbilar, varav tre laddas med solel från solceller som är installerade på ett tak invid bilarnas parkeringsplats.

Räckvidden på en Nissan Leaf är enligt tillverkarens specifikationer 175 kilometer, vilket täcker in de flesta körningar då en svensk personbil i genomsnitt rullar fyra mil per dag enligt elbilsorganisationen Ev world Sverige.

Enligt Öresundskraft, en av aktörerna bakom bilpoolen, så ersätter en bil i en bilpool sju till åtta privata bilar, eftersom att de senare står stilla 80 till 90 procent av tiden medan bilarna i en bilpool utnyttjas oftare. Förutom att en elbilpool kan ersätta flera koldioxidproducerande fordon kan bilpoolar därför även frigöra parkeringsytor som istället kan användas till annat, menar Öresundskraft.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Analys: Utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil – en komplicerad fråga

I november 2018 gav mark- och miljödomstolen Preem tillstånd att utöka sin verksamhet i Lysekil, vilket har väckt starka reaktioner. Tillståndet innebär möjlighet att genomföra det så kallade ROCC-projektet, som skulle leda till en markant ökning av raffinaderiets koldioxidutsläpp.