Ny elbil från Tesla

Elbilstillverkaren Tesla ska bygga en stadsjeep med sex säten – som har måsvingar och som gör 0-100 på under 5 sekunder.

Model X heter den nya bilmodellen från Tesla, som innan lansering ryktades vara en crossover, en blandning mellan en stadsjeep och en personbil. Enligt Tesla själva är modellen en stadsjeep. Bilen skiljer sig dock från andra stadsjeepar som rullar runt på de svenska vägarna idag, men inte enbart för att den är 100 procent eldriven. Enligt planerna ska bakdörrarna vara måsvingar, vilket enligt tillverkaren kommer göra att man lätt kan kliva in i bilen och att man obehindrat kommer åt den tredje raden med säten.

Bilen kan fås som bakhjulsdriven eller fyrhjulsdriven och beställaren får välja mellan ett batteri på 60 kWh eller ett på 85 kWh. Den som väljer fyrhjulsdrift och det starkare batteriet ska enligt uppgift accelerera 0-100 på mindre än 5 sekunder, vilket Tesla menar är snabbare än andra stadsjeepar på marknaden idag.

Produktionsstart av Model X är planerad till slutet av 2013 med leverans i början av 2014. Men redan nu går det att förbeställa ett exemplar mot en handpenning på 4000 euro.

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.