Sökes: Rättvisemärkt smartphone

Holländska Fairphone vill jobba för att ta fram en mobiltelefon som har längre livstid och tillverkats under rättvisa produktionsförhållanden.

Sökes: Rättvisemärkt smartphone

Hör ni till gruppen som bara köper kravmärkt kaffe och frukter till kontoret? Gör ni även det när det är dags att köpa in nya mobila enheter? Antagligen är gruppen som svarar ja på sistnämnda frågan färre.

Här vill det holländska företaget Fairphone åstadkomma förändring. Deras mission är att skapa en telefon som orsakat så lite skadlig påverkan på miljön och människor som möjligt.

Fairphone menar att flera av beståndsdelarna i en vanlig smartphone kommer från konfliktmineraler som bryts i mycket oroliga områden. Man menar också att telefoner måste få en längre livscykel som gör en mer hållbar produkt.

– Målet är att skapa en telefon som orsakar minsta möjliga skada på miljö och människor. Vi vill visa elektronikbranschen att det faktiskt är möjligt att tänka nytt, och vi vill erbjuda ett rättvist alternativ till de kunder som efterfrågar det, säger Tessa Wernink, kommunikationschef på Fairphone, till Svenska dagbladet.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.