Minskar klimatpåverkan med energismarta lösningar

Fler videomöten, energieffektiviserade åtgärder för både elektronisk utrustning och uppvärmning av lokaler. Det är några av de åtgärder som gjort att Ateas koldioxidutsläpp per anställd minskar.

Ateas arbete med att reducera företagets totala koldioxidutsläpp har gjort att den totala mängden koldioxid per anställd minskat med 18 procent sedan 2007. Atea närmar sig därför målet att år 2015 ha reducerat koldioxidutsläppen per anställd med 25 procent.

Det visar resultaten av företagets årliga ”Carbon Footprint”-rapport. Anledningen till att Atea fortfarande lyckas minimera sina koldioxidutsläpp är det stora fokus som läggs på att minska företagets resor till och från möten och energieffektiviserade åtgärder för elektronisk utrustning och uppvärmning av lokaler.

– Den senaste rapporten visar att det faktiskt har en stor effekt att satsa på videomöten, att samåka och att använda smart teknik för att minska elförbrukningen och åtgången av energi för uppvärmning. För att lyckas med att reducera koldioxidutsläppen behöver vår ledning planera initiativ och processer men det stora arbetet görs av våra 6 300 kollegor som säkerställer de goda resultaten varje dag, säger Carl-Johan Hultenheim, vd, Atea Sverige.

Atea har också satsat på ett nytt lågenergikontor i Århus i Danmark där el-, ventilations och uppvärmningsinstallationer samt serverrum regleras med hjälp av avancerad it-teknik. Energiposten står för cirka 50 procent av alla kontors befintliga driftskostnader. Denna kostnad reduceras med cirka 25-30 procent på det nya kontoret. Många andra Atea-kontor genomgår omfattande renoveringar under 2013 som också fokuserar på energieffektivisering med hjälp av intelligent it-teknik och energieffektiviserande installationer.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.