SKL Kommentus förstärker inom hållbarhet

Karriär Miljö & Utvecklings krönikör Marilouise Berg, som arbetat på inköpsavdelningen på Helsingborgs stad, är nyanställd på SKL Kommentus. Hon berättar om utmaningar och möjligheter med det nya jobbet för Miljö & Utveckling.

SKL Kommentus förstärker inom hållbarhet
Marilouise Berg.

Grattis till nya jobbet! Hur känns det?

– Det känns jättebra!

Vad ska du göra på SKL Kommentus?

– Jag ska försöka bidra till att SKL Kommentus avtal blir så hållbara som möjligt genom att ställa krav och göra uppföljningar. Den stora utmaningen är att vi har så många olika kunder med olika preferenser och ambitioner. Avtalen ska vara attraktiva för många olika kommunala och regionala organisationer.

– Jag kommer också att fortsätta arbeta med Nätverket för miljö och hälsa i upphandling, ett nätverk för hållbarhetsstrateger som arbetar med offentlig upphandling som SKL Kommentus tagit på sig att driva, säger Marilouise Berg.

SKL Kommentus arbetar med att ta fram avtal för bland annat kommuner och deras bolag. Hur många är ni som jobbar med hållbarhet?

– Vi är två förutom vår chef, och två rekryteringar till är på gång. Det är bra att ett stort företag vill gå i bräschen.

– Vi driver också hållbarhetskollen, där vi hjälper våra kunder att följa upp krav inom social hållbarhet i sina upphandlingar. Det handlar om mänskliga rättigheter, ILO och så vidare. Vi väljer ut ett lämpligt avtal, inom våra prioriterade riskområden, där en kommun har ställt sociala krav. Sedan låter vi, via upphandlande revisorer, genomföra revisioner, säger Marilouise Berg.

Vilka utmaningar ser du?

– Dels att det är så stort, det är mycket att göra och många avtal som är viktiga. Att prioritera är en viktig utmaning.

Vilka möjligheter ser du?

– Att man kan göra stor nytta som kan gynna många och att kunna driva på utvecklingen. Den nyttan driver mig i mitt arbete.

Vad hoppas du mest på framöver?

– Jag skulle vilja diskutera SKL Kommentus hållbarhetskrav med användarna. Vill de prata så får de jättegärna ringa! Det är en nyckel till framgång att komma närmare beställaren och förstå vad de vill ha. Även om de på ett sätt är lika så finns det många olika målsättningar och ambitioner i deras organisationer, säger Marilouise Berg.

Berätta lite om dig själv!

– Jag är utbildad miljövetare och betraktar mig själv som helsingborgare, jag har bott i Helsingborg i 13 år. Jag är uppvuxen i Västergötland och friluftsintresserad. Min man och jag tar ofta med barnen ut och vandrar och tältar.

Märker du någon skillnad på friluftslivet i Skåne jämfört med i Västergötland?

– Ja, första gången vi var ute slog det mig att man träffade på folk! Det var jag inte van vid. När jag var ute i skogen i Västergötland mötte man ju aldrig någon, haha.

Läs mer: När hållbarhetschefen kör en glädjedans

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.