Tre hållbarhetschefer berättar: Här är utbildningarna som tagit oss till toppen
Karriär
Miljö & Utveckling frågar tre hållbarhetschefer från olika sektorer om vilka utbildningar och karriärerfarenheter som tagit dem till toppen.
15 februari 2019
Joline Ekman
NMC
Vad har du pluggat?
– Jag är civilingenjör kemiteknik med inriktning mot energiteknik från Chalmers tekniska högskola, berättar Mia Edofsson, hållbarhetschef på Akademiska Hus.
Vilken utbildning/ erfarenhet tog dig till karriärrollen som hållbarhetschef i dag?
– Jag har haft hållbarhet som en röd tråd genom hela min yrkesverksamma karriär. Från konsult inom inomhusmiljö, via energi och bränsleförbrukningsansvar i bildindustrin och nu senast som HB-chef på ett fastighetsbolag. Många olika roller, men där principerna om resurseffektivitet och holistiskt tänkande genomsyrar alla roller, även om jag på senare år utvecklats mer åt de långsiktiga och strategiska ställningstagandena, säger Mia Edofsson.
Vilka skulle du säga är de tre bästa hållbarhetsutbildningarna i Sverige?
– Det här var en svår fråga. Jag vill och kan inte lyfta någon explicit, men det jag tycker är viktigt och som jag exempelvis värderar vid rekrytering, är att det finns en koppling till affären. Det är viktigt att hållbarhet inte blir filantropi, utan att det är reella värden och reella förbättringar som åstadkoms. Kan man lära sig det på utbildningen är det grymt! säger Mia Edofsson.
Vad har du pluggat?
– Jag har en magisterexamen i kemi från Stockholms universitet, säger Josefin Hård, hållbarhetschef på Kicks.
Vilken utbildning/ erfarenhet tog dig till rollen som hållbarhetschef i dag?
– Tidigare jobbade jag som hållbarhetsspecialist med fokus på produktrelaterade frågor och leverantörsutvärdering. Innan dess har jag haft roller som produktchef och projektledare inom produktutveckling och förändringsarbete. Jag tror att en avgörande faktor för att jobba framgångsrikt med hållbarhet är att koppla hållbarhetsarbetet till affärsnyttan, säger Josefin Hård.
Vilka skulle du säga är de tre bästa hållbarhetsutbildningarna i Sverige?
– Viktigast av allt är förstås att man har ett brinnande och genuint intresse för hållbarhet. Det finns en mängd olika bra alternativ när det gäller hållbarhetsutbildning, allt från agronomi till kommunikation, och det beror alldeles på vilket område inom hållbarhet som man är intresserad av och vill verka inom. Det är superkul att se ett det ökade engagemanget för hållbarhet i samhället och det är viktigt för företag att ta till sig att hållbarhet är ett område som får större utrymme, menar Josefin Hård.
Vad har du pluggat?
– Jag är civilingenjör inom materialteknik inriktning polymerer. Dessutom är jag utbildad inom kommunikation vid Berghs school of communication och har gått en utbildning om företagsekonomi, säger Charlotta Szczepanowski, hållbarhetschef på Coop.
Vilken utbildning/ erfarenhet tog dig till karriärrollen som hållbarhetschef i dag?
– Pusselbitar från allt. Hållbarhetsområdet är så brett så jag nyttjar allt från min naturvetenskapliga bakgrund till erfarenheter från Electrolux, Posten och Riksbyggen, säger Charlotta Szczepanowski.
Vilka skulle du säga är de tre bästa hållbarhetsutbildningarna i Sverige?
– Jag tänker att frågan är felställd. Vi behöver utbildningar där hållbarhet är integrerat för att vi ska ta oss framåt. Alla behöver förstå för att kunna integrera hållbarhet när de tar beslut. Utöver det behöver vi så klart hållbarhetsutbildningar, men då behöver de vara riktigt avancerade så att de kan ge stöd till policybeslutsfattare med mera. För att arbeta som hållbarhetschef tror jag man behöver ha en förmåga att se systemperspektiv och det kan många utbildningar lägga grunden för, berättar Charlotta Szczepanowski.