nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Sju av tio vill spara etiskt

  • Annons 1

71 procent av alla fondsparare vill ha en fondförvaltare som tar hänsyn till exempelvis miljöfrågan och mänskliga rättigheter. Det trots att hela 37 procent förmodar att det skulle generera en lägre avkastning.

Av svenska fondsparare väljer kvinnor hellre en fond vars placeringar inte strider mot deras moral och värderingar. Fler män skulle istället välja en fondförvaltare som enbart tar hänsyn till strikt ekonomiska faktorer.

– Det är en myt att etiskt eller ansvarsfullt sparande per automatik skulle innebära lägre avkastning. Däremot spelar fondförvaltarens kompetens och förmåga att investera vid rätt tillfällen stor roll, säger Nina Molander, etikanalytiker på Folksam.

Totalt har 4 853 svenskar har deltagit i undersökningen.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.