Självtömmande papperskorg i Göteborg

Avfall Nedskräpning och överfulla papperskorgar är ett stort problem på flera håll. För att motverka detta installerar man nu Göteborgs första självtömmande papperskorg. Tanken är att den ska bidra till både bättre renhållning och minskad trafik i området. 

Självtömmande papperskorg i Göteborg

Principen för den självtömmande papperskorgen är enkel. Man slänger som vanligt sitt avfall i papperskorgen. När den är full sugs soporna iväg genom ett rör under marken, en källsorterande sopsug, för att slutligen landa i en uppsamlingsstation. Det är i den nya, gröna stadsdelen, Kvillebäcken som papperkorgen installeras.

– Den självtömmande papperskorgen är en hållbar satsning, både ur ett ekonomiskt och ekologiskt perspektiv. Dels blir området betydligt renare och dels blir behovet av soptransporter mindre vilket bidrar till minskad trafik i området. Hygienen förbättras också avsevärt för människor som vistas i Kvillebäcken. Systemet är nämligen väl tillslutet och avfallet släpper varken ifrån sig obehaglig lukt eller lockar till sig skadedjur och insekter, säger Johan Ekman, talesperson för Kvillebäcken.

Den självtömmande papperskorgen i Kvillebäcken blir den första i Göteborg. Samma system finns sedan tidigare bland annat vid Mariatorget och Strömkajen i Stockholm.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.