nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Mindre skärmar ger minskad klimatpåverkan. FOTO: Shutterstock

It-sektorns klimatavtryck minskar i Sverige

Energiförbrukningen och koldioxidutsläppen från it-sektorn minskar – trots en kraftigt ökad datatrafik. Det visar ny forskning.

  • Annons 1

Nya rön från forskningscentret CESC, Centre for Sustainable Communications vid KTH i Stockholm, visar för första gången ett revolutionerande trendbrott när det gäller it-, medie- och elektroniksektorns klimatpåverkan.

Forskarna har använt ett livscykelperspektiv och undersökt den totala energiförbrukning och de koldioxidutsläpp som exempelvis datorer, tv-apparater och telefoner ger upphov till under sin livstid. Det handlar om allt från produktion av hårdvara i andra länder till kringutrustning, som basstationer och serverhallar, själva användandet och återvinning av produkterna.

Minskade utsläpp

– Det har funnits en form av förbannelse kring att ökad datavolym automatiskt innebär ökad energiförbrukning. Men nu ser vi att dataanvändningen ökar utan att de totala utsläppen gör det, säger Dag Lundén, som gjort studien tillsammans med Jens Malmodin.

De arbetar också med tillämpad forskning på Telia respektive Ericsson. Båda blev överraskade av att trendbrottet syntes så tydligt i statistiken.

– Att folk lämnat stora stationära persondatorer och tv-apparater och i stället använder mindre skärmar är en viktig förklaring, men det finns fler orsaker, säger Dag Lundén.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.