SEI högt på lista över tankesmedjor

Forskning Stockholm Environment Institute, SEI rankas som den andra mest inflytelserika miljötankesmedjan i världen. Två nya områden hamnar i hetluften framöver, siar vd Johan Kuylenstierna.

SEI högt på lista över tankesmedjor

2012 placerade sig SEI på en 6:e plats i miljökategorin i rapporten Global Go To Think Tank som bygger på en bedömning av mer än 6500 tankesmedjor. 2013 klättrade SEI till en andra plats.

Enligt Johan Kuylenstierna, vd på SEI finns det flera orsaker till placeringen. Bland annat har de deltagit i flera stora internationella projekt och policyprocesser på senare tid vilket ökat organisationens synlighet. Men en viktig orsak är också en gedigen grundforskning med kontor i flera delar av världen.

– Vissa tankesmedjor arbetar framförallt med att föra ut ett budskap. Vi bygger vår verksamhet på egen forskning och i ett längre perspektiv är det viktigt för kvaliteten, konstaterar Johan Kuylenstierna.

På tio i topplistan är dominansen av amerikanska tankesmedjor stor. Åtta av tio kommer från USA.

– USA har en stark kultur när det gäller den här typen av institutioner. Studien är också gjord i USA och även om man naturligtvis försöker göra den objektiv ska man alltid ta den här typen av rankingar med en nypa salt, säger Johan Kuylenstierna.

Två heta områden

Framöver kommer två nya områden att segla upp i den politiska hetluften och vara grunden för mycket tankemöda och forskning framöver, siar Johan Kuylenstierna. Det ena handlar om kopplingen mellan fattigdom, utvecklingsfrågor och miljö. Fram till 2030 är vi med stor sannolikhet 3 miljarder nya medelklassinvånare i världen, vilket naturligtvis ökar konkurrensen om naturresurser. Inte bara olja utan även andra resurser som vatten och odlingsmark (läs trendartikeln i Miljö & Utveckling nr 2 sid 7 reds anm). Här krävs det mycket tankemöda för att lösa den ökade efterfrågan på ett positivt sätt. Biodiversitet är ett annat område som kommer att lyftas framöver.

– Klimatfrågan har tenderat att dominera men det är viktigt att inte glömma många andra, centrala miljöfrågor som förtjänar mycket mer utrymme i diskussionerna. Miljö- och utvecklingsdebatten måste breddas,  säger Johan Kuylenstierna.

Fakta

De toppar miljölistan

1) World Resoures Institute (USA) 2) Stockholm Environment Institute, SEI (Sverige) 3) Worldwatch Institute (USA) 4) Brookings Institution (USA) 5) Resources for the Future (USA) 6) Center for Climate and Energy Solutions (USA) 7) Earthwatch Institute (USA) 8) Chatham Hourse (USA) 9) Ecologic Institute (Tyskland) 10) Earth Institute (USA)

Fakta

Global Go To Think Tank Index

Indexet baseras på en bedömning av mer än 6 500 tankesmedjor, och publiceras i rapporten Global Go To Think Tank, årligen sammanställd av Pennsylvania Universitets The Think Tanks and Civil Society Program.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.