”Satsa på rätt häst om livsmedelsproduktionen ska bli hållbar”

Livsmedel Idag slänger vi hälften av all mat som produceras. Därför blir jag arg när Världsbanken och andra påstår att vi trots överskottet av mat måste öka livsmedelsförsörjningen med 70 procent till år 2050, skriver Mårten Thorslund, grundare av Matsvinnet.se

”Satsa på rätt häst om livsmedelsproduktionen ska bli hållbar”
Alexander Baginski Ekroth

Vi befinner oss på en plats i historien då vi står med en fot kvar i ett gammalt linjärt tidevarv som betraktar värdefulla resurser som avfall, och med den andra i ett förmodat mer hållbart framtida samhälle. Vi har ett fåtal år till på oss att bestämma om framtida historieskrivningen om vår samtid kommer att beskriva 2000-talet som en destruktiv tid, eller som en transformativ period som tog mänskligheten från den fossila epoken till den cirkulära och hållbara.

Linjärt system 

Maten och livsmedelskedjan är ett bra exempel på våra linjära system. Att vi har tillåtit ett så monumentalt fiasko som att slänga hälften av all mat vi producerar borde vara en relik eftersom det straffar oss själva och vår jord. Därför blir jag arg över att FN, Världsbanken och andra påstår att vi trots överskottet av mat måste öka livsmedelsförsörjningen med 70 procent till år 2050. Om du har en sten i skon stannar du och plockar ut den eller skaffar du nya skor?

Jag tänker på det när jag funderar på att byta mina tre år gamla glasögon. Visserligen är de lite repiga och ena glasögonskalmen hotar att gå av om den korrigeras. Optikern ger mig priset på en ny skalm som motsvarar en tredjedel av ett par nya kompletta glasögon. Det känns som om industrin motarbetar vår vilja att återbruka, att inte köpa mer än nödvändigt. Men om jag ska vara ärlig mot mig själv så lockas jag också av att det vore härligt med en ny look. 

Teknologi och mat 

Inom livsmedelskedjan är det senaste att teknologi paras med mat. Jag ser viss potential i att det kan minska matsvinn och utmana oligopolen som råder i livsmedelskedjan, men jag ser det också samhällets ovilja att inrätta sig i det naturliga ekosystemet. Vi försöker fortfarande utklassa, tygla och omforma naturen för att passa in i vår mall. Det har fungerat ett tag men vi har kommit till vägs ände och allt mer pekar på att systemet riskerar att slå bakut.

Satsa på rätt häst

Techfanatiker tror liksom veganer att kött 1) inte ska ätas 2) ska odlas i petriskål. Detta gäller även om basen för odlat kött är serum, vilket är en biprodukt från köttproduktion. Målet verkar vara att sälja ”mat” till hutlösa priser till den absolut rikaste 0,1 procent av världsbefolkningen. Vi ska tro att odlade kryddväxter och sallad i labbmiljö skulle vara ett hållbart sätt att förse staden med mat trots att kalorierna från odlingarna knappt räcker för ett skrovmål för alla Stockholms råttor en dag. Risken blir då att vi satsar på fel häst och bortser ifrån grundproblemet som är överproduktion och en övertro till livsmedelskedjan. Tekniken bör istället användas för att utmana överskottsmentaliteten och med bibehållet välstånd ta oss från slit-och-släng-samhället. 

Så jag kanske provar att beställa den där glasögonskalmen ändå.

 

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.