Sänkt skatt på biobränsle

Biobränsle Finansdepartementet föreslår på måndagen att energiskatten för etanol och biodiesel ska sänkas. Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 augusti i år.

Sänkt skatt på biobränsle
Branschen slår fast vid att man kommer behöva använda CCSU-teknik för processutsläpp. Foto: Adobe Stock

Beskedet från regeringen kommer efter att Sveriges Energimyndighet konstaterat att etanol E85 och biodiesel FAME inte varit överkompenserade genom den tidigare skattebefrielsen.

Enligt EU-rätten utgör skattebefrielse en form av statligt stöd, som kan snedvrida konkurrensen. Därför får biobränslen inte kompenseras för mycket i förhållande till de fossila drivmedel de ersätter.

– Det är positivt att regeringen vill ändra skatterna, men det går inte att vänta till augusti med att rätta till den felaktiga beskattningen. De miljövänliga biodrivmedlen belastas i så fall med en felaktig skatt under sju av årets tolv månader, säger Tomas Ekbom, biodrivmedelsexpert på branschorganisationen Svebio, Svenska Bioenergiföreningen.

EU-kommissionen har godkänt Sveriges skattebefrielse av biodrivmedel fram till den 31 december 2018 för flytande biodrivmedel och till den 31 december 2020 för biogas.

Regeringens ambition är att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.