nr-logo

Hållbarhet i praktiken

FOTO: Creative Lab / Shutterstock.com

Så tycker miljöorganisationerna om nya budgeten

Den nya budgeten både bromsar och gasar för miljön på olika håll. Klimatskatt på flyg, stöd till elfordon och insatser för havsskydd är några av ljusglimtarna.

  • Annons 1

Finansminister Magdalena Andersson (S), har presenterat regeringens budgetproposition för 2018, efter flera veckor av budgetnyheter.

Den nya budgeten har på många håll hyllats av olika miljöaktörer för den stora satsningen på miljön.

Men de stora miljöorganisationerna är inte helt nöjda, utan menar att regeringen hade kunnat skära ned mer på subventionerna till fossilsektorn samt satsat mer pengar på Sveriges miljöarbete.

 Smågodis och plåster

Greenpeace är en av de stora miljöorganisationerna som menar att viktiga strukturförändringar som leder till ett hållbart samhälle lyser med sin frånvaro.

De nämner även att detta är en typisk valbudget med smågodis och plåster åt alla håll, men att den inte innebär ett historiskt skifte.

– Regeringen räknar miljösatsningar i kronor, men det enda som räknas i slutänden är minskade utsläpp av växthusgaser och minskad utarmning av den biologiska mångfalden. Den som både gasar och bromsar samtidigt kommer inte framåt. Det som räknas i slutänden är systemförändringar och det ser vi väldigt lite av, säger Frode Pleym, chef på Greenpeace i Sverige.
Även Naturskyddsföreningen riktar kritik till regeringen: 

– Fossila subventioner minskar incitamenten att åtgärda utsläppen och strider mot principen om att den som förorenar också ska betala. De minskar Sveriges möjlighet att leva upp till Parisavtalet och nå miljömålen, säger Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl.

– Det satsas extra på hav, klimat och miljö i biståndet, och riksdagens mål om 1 procent av BNI kan nås. Det är välkommet, men vi vill även se ett stopp för avräkningarna. Viktiga åtgärder på hemmaplan får inte drabba utveckling i andra länder med stora behov, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén.

WWF mest positiva

Världsnaturfonden WWF är mer positiva till den nya budgeten och menar att regeringen tar ett brett ansvar för miljöfrågorna som genomsyrar stora delar av budgeten.

– Regeringens förslag för att minska transporternas utsläpp är bra, men om vi ska klara av att nå våra klimatmål så behövs tuffare politik, särskilt när det gäller effektiviseringen av hela transportsektorn, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.

Budgeten 2018

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.