Swedbank lanserar ramverk för gröna obligationer

Ekonomi Som en del i ambitionen att fördjupa hållbarhetsperspektivet har nu Swedbank etablerat ett ramverk för att utfärda gröna obligationer inom flera olika sektorer.

Swedbank lanserar ramverk för gröna obligationer
Swedbank

Genom att anta ett ramverk för gröna obligationer ökar Swedbank sina möjligheter till att stödja flera av FN:s mål för hållbar utveckling i Agenda 2030.

De gröna obligationerna ska framför allt användas för att finansiera sektorer där störst hållbarhetsfördelar kan åstadkommas, menar Fredrik Nilzén, hållbarhetschef på Swedbank.

Lyfter återvinning och solel

Swedbank har ett antal områden som de lyfter in i ramverket. Dessa är förnyelsebar energi, både sol, vind och vatten. Energieffektivisering, som i stor del är inom fastigheter, men även inom infrastruktur, teknik och processer.

Swedbank lyfter också in naturresurser med fokus på hållbart skogs- och jordbruk, samt återvinning, och sist men inte minst hållbara transporter och fordon.

– Det ramverket utgår vi från i dagsläget. Om fler sektorer behöver drivas i en hållbar riktning kommer vi att utvärdera en utbyggnad av ramverket, säger Fredrik Nilzén till Miljö & Utveckling.

Vad blir nästa steg?

– Swedbank fyller snart 200 år som bank och vi startades som ett hållbarhetsprojekt kring fattigdom. Vi har kvar visionen om att möjliggöra för människor, företag och samhället att utvecklas på ett hållbart sätt. Morgondagens vinnare är de organisationer som klarar av att integrera dessa hållbarhetsfrågorna i sitt beslutsfattande, sin produktutveckling och dagliga drift. Vårt gröna ramverk är ett exempel på det. Det handlar om att Swedbank kommer bygga på det vi har och växla upp ytterligare helt enkelt, avslutar Fredrik Nilzén.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.