Rekordtillväxt för hållbarhetskonsulter

Hållbarhet Den globala marknaden för hållbarhetskonsulter växer explosionsartat enligt en ny rapport. Trenden är tydlig även i Sverige, enligt konsultbolaget 2050, som samtidigt ser en risk med den kraftigt ökade efterfrågan.

Rekordtillväxt för hållbarhetskonsulter
Markanden för hållbarhetskonsulter växer i rekordfart. Foto: Adobe Stock/Pressbild 2050.

Trots det tuffa ekonomiska världsläget växte den globala marknaden för hållbarhetskonsulter förra året med 9,8 procent, enligt en rapport från analysföretaget Sourse. Marknaden passerade därmed för första gången 45 miljarder dollar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Rapporten spår en fortsatt snabb tillväxttakt för hållbarhetskonsulter, på omkring 8 procent fram till 2026. Detta i samband med att företag förbereder sig inför tuffare krav på hållbarhetsrapportering samtidigt som investeringar i grön teknik blomstrar och att allt fler siktar mot att nå nettonollutsläpp.

Undersökningen visar att Nordamerika och Europa är de största marknaderna för hållbarhetsrådgivning, följt av marknaden i Mellanöstern som växer snabbast med en ökning på 11,7 procent 2022.

Samma trend märks i Sverige

I Sverige följer utvecklingen samma trend. Bland annat har det svenska hållbarhetskonsultbolaget 2050 de senaste tre åren dubblat sin omsättning, vilket enligt bolagets vd Markus Ekelund ser som ett tecken på den höga efterfrågan på hållbarhetsrådgivning.

– Det är en enorm efterfrågan och en stor skillnad jämfört med när vi startade 2012. Det är mycket CSRD som driver det, men vi ser också att företagen har ett stort fokus på klimatet och att nå nettonollutsläpp, säger han.

CSRD, Corporate Sustainability Reporting Directive, är en del av EU:s strategi för att främja hållbara investeringar och ansvarsfullt företagande genom obligatoriska krav på hållbarhetsrapportering.

Tog fart i samband med TCFD

Vidare säger Markus Ekelund att den ökade efterfrågan började märkas av för omkring fem år sedan i samband med Task Force On Climate-related Financial Disclosure, TCFD, kom. TCFD är ett ramverk som hjälper företag att kartlägga, identifiera och förebygga sina klimatrelaterade risker och ligger till grund för CSRD.

– När det fick fäste började det ta fart ordentligt. Då började investerare förstå vikten av hållbarhet och sedan har det spridit sig, säger han.

”Utmaningen nu är att hitta kompetensen”

Markus Ekelund tycker att det är kul att allt fler söker hjälp för hållbarhetsrådgivning, men ser också en risk med den kraftigt ökade efterfrågan.

– Den stora utmaningen nu är att hitta kompetensen, att hitta den tillräckligt snabbt och att kunna lära upp personer för att vi ska kunna växa. Men just nu är det stor brist på kompetens. Risken med det är att företag anlitar oseriösa konsulter och att man tappar bort det som är viktigt. För att kunna göra skillnad behövs det konsulter som vet vad de gör, avslutar Markus Ekelund.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.