Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Prylarna du aldrig ska slänga – om du vill rädda miljön

Avfall & Återvinning Genom att återanvända och cirkulera våra ägodelar skonas miljön. Vi listar fem prylar du aldrig ska slänga.

Prylarna du aldrig ska slänga – om du vill rädda miljön
Blocket

Den bästa prylarna är egentligen de som aldrig produceras. Tack vare handeln med begagnade saker kan produkters livslängd förlängas och bidra till att färre nya varor produceras.

Därmed minskar besprutning, vattenkonsumtion, brytning av råvaror, utsläpp av växthusgaser, användning av kemikalier och annat som är förknippat med nyproduktion, och som påverkar miljön negativt. Genom att ge produkter längre livslängd minskar också de utsläpp som sker i samband med avfallshantering.

Försäljningssajten Blocket har sammnställt en svart lista över fem prylar du aldrig ska slänga, utan alltid sälja eller skänka vidare:

Jeans

Att producera ett par jeans kräver ungefär 11 000 liter vatten. Farligast av allt är alla giftiga kemikalier som tillsätts vid färgning. Svarta och blå färger är värst.

Mobiltelefoner

Produktionen av mobiltelefoner och annan elektronik kräver inte bara miljöfarlig arsenik och cyanid. Dessa prylar innehåller dessutom flera konfliktmetaller vars brytning ligger bakom en rad konflikter i Centralafrika – såsom mutbrott, penningtvätt och allvarliga brott mot mänskliga rättigheter.

Cyklar

Stålproduktion är extremt energikrävande. Att lyfta ett lass järnmalm, motsvarande vad som ryms på en tågvagn, från gruvan i Kiruna kräver lika mycket energi som hela Enköping förbrukar under ett dygn.

Skinnsoffor

Skinnsoffor kräver stora mängder mat till kossor, som i sin tur rapar och pruttar ut farlig metangas. Därtill krävs stål och träd, som ska växa i minst 50 år, för att utgöra soffans stomme.

Vitvaror

Dessa kolosser av stål, plast och färg är mycket energikrävande såväl vid produktion som vid återvinning. Kylar och frysar äldre än tio år bör dock hellre lämnas till en återvinningcentral, eftersom de kan dra onödigt mycket el och innehålla miljöfarliga ämnen.

Om beräkningen

Detta är fjärde året som Blocket genomför beräkningen av begagnathandelns klimatnytta i samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet. Listan på de fem prylar som aldrig ska slängas har tagits fram i samarbete med hållbarhetsbyrån Ethos International – med fokus på produkter med särskilt stor miljöpåverkan.

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.