nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Sekab, Sveaskog och Preem ska tillsammans ta fram ett drivmedel, helt baserat på skogsråvara. FOTO: Sekab

Jättar går ihop för att tillverka bensin av träflis

Biobensin kan tillverkas av träflis. Nu inleder Sekab, Sveaskog och Preem ett samarbete för att ta fram ett drivmedel helt baserat på skogsråvara.

  • Annons 1

De tre företagen ska tillsammans med ett franskt bioteknikföretag utveckla och utvärdera tillverkning av bio-baserade bensinkomponenter. Det handlar om bensin som kan användas i dagens motorer utan någon teknisk förändring. Det är samma typ av bränsle som idag används i utombordsmotorer och gräsklippare.

Rester från skogen

Råvaran vid tillverkningen baseras på rester från skogsindustrin, till exempel sågspån och grot, men även halm skulle kunna vara en intressant råvara. Bioråvaran omvandlas till sockerarter, som i sin tur omvandlas till iso-oktan.

– Sverige har stora tillgångar på skogsbaserad biomassa som kan fungera som ett mycket bra alternativ till fossil olja, kommenterar Thore Lindgren, vice vd för SEKAB E-Technology AB.

Samarbetsprojektet finansieras till viss del av Energimyndigheten och kommer att löpa fram till 2017. Resultaten från studierna och analyserna ska presenteras i början av nästa år.

 

Kommentarer

1 reaktion till “Jättar går ihop för att tillverka bensin av träflis”

  1. Magnus Blomberg skriver:

    Skitbra men hur effektiv är processen och hur mycket biomassa av denna typ produceras per år? Hur stor andel av bensinen från råolja skulle kunna ersättas på detta vis?

    Jag misstänker att det är en mycket liten del?

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.