Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Jättar går ihop för att tillverka bensin av träflis

Trafik & Transport Biobensin kan tillverkas av träflis. Nu inleder Sekab, Sveaskog och Preem ett samarbete för att ta fram ett drivmedel helt baserat på skogsråvara.

Jättar går ihop för att tillverka bensin av träflis
Sekab

De tre företagen ska tillsammans med ett franskt bioteknikföretag utveckla och utvärdera tillverkning av bio-baserade bensinkomponenter. Det handlar om bensin som kan användas i dagens motorer utan någon teknisk förändring. Det är samma typ av bränsle som idag används i utombordsmotorer och gräsklippare.

Rester från skogen

Råvaran vid tillverkningen baseras på rester från skogsindustrin, till exempel sågspån och grot, men även halm skulle kunna vara en intressant råvara. Bioråvaran omvandlas till sockerarter, som i sin tur omvandlas till iso-oktan.

– Sverige har stora tillgångar på skogsbaserad biomassa som kan fungera som ett mycket bra alternativ till fossil olja, kommenterar Thore Lindgren, vice vd för SEKAB E-Technology AB.

Samarbetsprojektet finansieras till viss del av Energimyndigheten och kommer att löpa fram till 2017. Resultaten från studierna och analyserna ska presenteras i början av nästa år.

 

Fakta

Tekniken

Processen bygger på fraktionering av skogsbaserade råvaror till en cellulosa baserad sockerlösning, följt av fermentering och termokemisk omvandling till två plattformar för avancerade biodrivmedel (i-buten och i-butanol). Utifrån dessa plattformar studeras tillverkning av iso-oktan, en av de naturligt förekommande kemikalierna i bensin.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.