Byggsektorn står för ungefär 40 procent av Sveriges totala energianvändning. Och nu har lågenergihus och främst passivhus börjat slå rot i Sverige och Europa.
– Passivhusen är här för att stanna, säger Staffan Bolminger, Älvstranden Utveckling.
En åsikt han delade med de andra deltagarna under en debatt på Energitinget.
Hans Eek på Passivhuscentrum anser att byggbranschen är rädd för nyheter, men menar att passivhus innebär samma material och teknik som att bygga konventionella hus. Dock är passivhus lite dyrare, då isolering, tätare fönster och värmeväxlare står för merkostnaden. Men billigare i ett längre perspektiv där man också väger in kostnader för drift, underhåll och uppvärmning.
Kunskap om hur man bygger passivhus är dock det viktigaste och när man besitter den kan passivhus kosta detsamma som konventionella hus.
– Jag saknar faktiskt en byggarbetare som står här idag och berättar om passivhus. De besitter den största kunskapen, sa Ulla Jansson, forskare vid Tekniska högskolan Linköping.
Debattpanelen var också eniga om att det går att bygga passivhus i norra Sverige, och att det är viktigt att göra det för att överbygga de många myter som finns om passivhus idag. Man var också enig om att passivhus som koncept fungerar på alla typer av byggnader.