Att integrera riskhanteringen med hållbarhetsarbete kan ge en mängd fördelar. Genom att identifiera, bedöma och hantera risker kopplade till hållbarhetsarbete, såsom klimatförändringar och sociala orättvisor, kan företag skydda sin verksamhet och samtidigt göra en positiv inverkan på planeten. Att inte ta hänsyn till hållbarhetsrelaterade risker kan leda till förluster som kan skada företagets varumärke och resultat.
– Företags ESG-risker behöver kopplas samman med organisationens övriga risker för att skapa en helhetsbild, menar Cecilia Almér, hållbarhetsexpert på Stratsys. Genom att integrera hållbarhetsarbetet i riskhanteringen kan företag identifiera och hantera ESG-risker på ett effektivt sätt.
Genom att göra ESG till en del av riskarbetet kan företag också bygga tillit hos omvärlden och stärka sitt varumärke. Hållbarhet blir allt viktigare för kunder, investerare och andra intressenter. Genom att integrera hållbarhetsarbetet i riskhanteringen kan företag visa sin förmåga att hantera och minimera risker relaterade till hållbarhet.
Gör det enkelt att se helheten och fördela ansvar
– Många organisationer misslyckas med att arbeta proaktivt med risker kopplade till hållbarhet. Ofta beror det på att risk och hållbarhet betraktas som två separata områden inom organisationen. Samverkan mellan ESG och GRC är en viktig förutsättning för att arbetet ska fungera, förklarar Cecilia.
Genom att integrera ESG-arbetet i organisationens övergripande riskarbete kan arbetet effektiviseras avsevärt och ge en tydlig helhetsbild.
5 fördelar med att samla GRC och ESG i ett digitalt verktyg:
- Gemensam plattform främjar samverkan mellan olika delar av organisationen
- Underlättar integrering av ESG i riskhanteringen
- Ger stöd för efterlevnad av ramverk och regler inom ESG och GRC
- Tydlig ansvarsfördelning av uppgifter inom verksamheten
- Skapar en helhetsbild över samtliga av organisationens risker
Vill du veta mer om hur du kan integrera hållbarhetsrisker i riskarbetet? Läs mer om Stratsys verktyg för ESG och Risk & kontroll.