Nytt verktyg ska få bostadsrättsföreningar att hållbarhetsredovisa

Hållbarhetsredovisning En hållbarhetsredovisning kan skapa ett systematiserat och målbaserat hållbarhetsarbete för bostadsrättsföreningar. Nu kommer en färdig mall som föreningar kan använda.

Nytt verktyg ska få bostadsrättsföreningar att hållbarhetsredovisa
Foto: Adobe Stock

HSB Stockholm har tagit fram en hållbarhetsredovisning som föreningens bostadsrättsförenignar kan använda. HSB Stockholm hoppas att verktyget ska inspirera föreningarna att arbeta mer effektivt med hållbarhetsfrågorna och att deras hållbarhetsarbete ska bli bredare.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Redovisningsmallen innehåller kategorier som exempelvis energi, avfall, utemiljö, resor, upphandling, ekonomi och sociala frågor. Tanken är att bostadsrättsföreningarna ska använda hållbarhetsredovisningen som en del av föreningarnas bokslut och årsredovisning.

Bostadsrättsföreningarna en del av HSB:s klimatmål

Med olika kategorier såsom energi, avfall, utemiljö, resor, upphandlingar, samt det ekonomiska och sociala perspektivet, är hållbarhetsredovisningen en del av föreningens bokslut och årsredovisning.

– Har man som förening inte utsett någon som ansvarar för hållbarhetsfrågor är det hög tid att göra det. Tydliga mål och ansvar skapar struktur och tempo, vilket redovisningen bidrar till. Dessutom blir det nu enklare för boende och även bostadsköpare att följa föreningens hållbarhetsarbete, och därmed bli bättre kravställare, säger Anna Bengtsson, hållbarhetschef HSB Stockholm, i en kommentar.

HSB Stockholm konstaterar att bygg- och fastighetssektorn fortfarande står för över 20 procent av koldioxidutsläppen. HSB har sedan tidigare satt upp egna klimatmål där målet är att nå netto-noll klimatpåverkan genom hela värdekedjan till år 2040. Här ingår också bostadsrättsföreningarnas energianvändning. HSB skriver därför i en kommentar att HSB behöver bli tydliga på att driva på bostadsrättsföreningarna i sitt klimatarbete.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.