Nytt verktyg sätter siffror på naturens värde

Biologisk mångfald Nu lanseras Global Biodiversity Metric – ett nytt verktyg för att bedöma och värdera biologisk mångfald inom projektområden.
– För att stoppa förlusten av biologisk mångfald måste vi kunna mäta den, säger Åsa Soutukorva Swanberg, enhetschef på Ramboll.

Nytt verktyg sätter siffror på naturens värde
Åsa Soutukorva Swanberg, miljöekonom på Ramboll. Foto: Hanna Fjällman/Rosie Alm.

Verktyget, som enligt Ramboll är det första av sitt slag, beräknar värdet av livsmiljöer i ett projektområde utifrån mätetal för biologisk mångfald. Detta hjälper företag att fatta informerade beslut för att minimera skador och i stället främja biodiversiteten.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– För att kunna hejda förlusten av biologisk mångfald måste vi kunna mäta och kvantifiera den. Trots att det är en komplex uppgift är detta en avgörande förutsättning för att kunna fatta mer välgrundade beslut, säger Åsa Soutukorva Swanberg, enhetschef på Ramboll Environment & Health, till Hållbart Samhällsbyggande

Mätverktyget fokuserar på livsmiljöer snarare än biologisk mångfald på artnivå. Varje livsmiljö tilldelas poäng baserat på storlek, skick, bevarandevärde och strategisk betydelse. Bevarandevärdet bedöms utifrån hur hotad livsmiljön är, medan den strategiska betydelsen beror på om livsmiljön ingår i en viktig korridor eller ett betydelsefullt område. Ju högre poäng, desto större värde för den biologiska mångfalden.

Öppen databas

Verktyget värderar även ”vardagsnaturen”, det vill säga områden som inte är skyddade, såsom parker och friluftsområden. Detta är viktigt eftersom dessa områden ofta är föremål för bygg- och exploateringsprojekt.

– Klimatförändringarna och koldioxidutsläppen är globala fenomen – utsläpp påverkar klimatet oavsett var i världen de sker. Biologisk mångfald, däremot, är mer platsbunden och varierar beroende på lokala förutsättningar. Amazonas och Lappland är exempel på helt olika habitat, där varje ekosystem har unika behov och utmaningar, säger Åsa Soutukorva Swanberg.

Global Biodiversity Metric är en öppen databas som är gratis att använda. Enligt Ramboll är tjänsten ett första steg mot att etablera en internationell standard för bedömning av jordens biologiska mångfald utifrån nyckelindikatorer som visar hälsostatusen för specifika ekosystem.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste