Nytt miljösamarbete med USA

Fram tills nu har det varit svepande formuleringar och oklara bud. Men igår blev det klart hur USAs ambassads miljötekniksatsning One Big Thing fortsätter med nya ambassadören Matthew Barzun.

Nytt miljösamarbete med USA

Det samarbete som före detta ambassadören Michael Wood inledde 2007 och som fick namnet One Big Thing satte fokus på förnybar energi och miljötekniksamarbete mellan USA och Sverige.

Det nya partnerskapet som Matthew Barzun och näringsminister Maud Olofsson skakade hand på igår får namnet Swedish American Green Alliance och har breda anspråk, från hållbar stadsplanering till elbilar och energi från avfall. Alliansen förkortas Saga, inte helt utan anledning.

– För att möta vår akuta klimatutmaning måste vi sprida idéer snabbare, och bästa sättet för detta är fortfarande genom att berätta om det. Vi vill utveckla och dela framgångsberättelserna runt uthållighet, och göra detta så fort som möjligt, för att föra vår gemensamma Saga framåt, säger Matthew Barzun i ett uttalande.

Forskning och utveckling

Men hur kommer erfarenheterna från One Big Thing att tas till vara? Enligt ett pressmeddelande från svenska regeringen blir det nya partnerskapet både en fortsättning och en utvidgning av One Big Thing.

I satsningen på hållbar utveckling kommer städer i USA kunna samarbeta med städer i Sverige. Partnerskapet innebär även ett försök att ta fram hållbarhetskriterier för biodrivmedel samt forskning- och utvecklingssamarbete.

Maud Olofsson menar att Saga ska vara ett brett samarbete där olika aktörer från båda länder kan mötas och tillsammans hitta lösningar på energi- och miljöproblem.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.