Nykterhetsrörelsen rasar mot Bill Gates öl-affär

Social hållbarhet Att Microsoftmiljardären och filantropen Bill Gates har köpt in sig i den nederländska öltillverkaren Heineken får nu nykterhetsrörelsen att rasa.
– Det vore som om Greta Thunberg investerade i ett oljeföretag, säger Lucas Nilsson, förbundsordförande för IOGT-NTO.

Nykterhetsrörelsen rasar mot Bill Gates öl-affär
Nykterhetsrörelsen rasar mot Bill Gates öl-affär. Foto: Kuhlmann/MSC/Wikimedia Commons/Adobe Stock.

Förra veckan stod det klart att Bill Gates och Bill & Melinda Gates Foundation har köpt in sig i den nederländska öljätten Heineken Holdings. Gates har köpt totalt 3,76 procent av aktierna till ett värde av 883 miljarder euro, motsvarande 9,7 miljarder svenska kronor.

Nu rasar nykterhetsröreslen mot miljardaffären, som de menar är ”ett hån mot det globala arbetet att stärka folkhälsan”.

– Det lämnar en besk eftersmak att Gates, som säger sig arbeta för global folkhälsa, väljer att investera i alkoholindustrin. Det vore som om Greta Thunberg investerade i ett oljeföretag. Alkohol och folkhälsa hör helt enkelt inte ihop, säger Lucas Nilsson, förbundsordförande IOGT-NTO i ett pressmeddelande.

”Alkoholindustrin är en av världens mest destruktiva industrier”

IOGT-NTO, som är Sveriges största nykterhetsorganisation, skriver att de är starkt kritiska till affären utifrån den negativa inverkan som alkoholindustrin, och i synnerhet Heineken, har på den globala hälsan.

Vidare pekar de på siffror från Världshälsoorganisationen WHO som visar att alkohol orsakar över tre miljoner dödsfall i världen varje år.  

– Alkohol är inte som vilken vara som helst. Alkoholindustrin är en av världens mest destruktiva industrier, avslutar Lucas Nilsson. 

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.