Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Nyckeln till framgång

LEDARE Ett steg framåt – två steg tillbaka, brukar det heta. Men kanske är det inte så dumt att ta ett steg tillbaka ibland, skriver Miljö & Utvecklings chefredaktör i sin krönika.

Nyckeln till framgång
Nytt nummer ute! Miljö & Utveckling nr 3 2020.
Ingar Lindholm. Foto: Mikael Sjöberg

Vad föredrar du – olyckliga eller lyckliga slut? Själv vill jag gärna att allt ska gå bra, även om sorgliga avslutningar på filmer, serier eller böcker ofta väcker fler tankar. Häromdagen såg jag dokumentären ”Våran lilla gård”, där ett par nyblivna lantbrukare efter år av olika kriser lyckas få sitt ekologiska och diversifierade lantbruk att fungera.

Deras odlingar invaderas av kindpåseråttor (detta utspelas i Kalifornien, USA), sniglar, starar, prärievargar, med mera, men efter en tid har ekosystemen stabiliserat sig. In på spelplanen kommer tornugglor, andra rovfåglar och ormar som äter råttor och fåglar. Sniglarna, som förstör citronodlingen, blir mat åt gårdens ankor.

Dansen fortsätter

Mannen i familjen liknar projektet vid en långsam dans, en stegvis anpassning och ett nytt förhållningssätt till utmaningarna i livet. Förmågan att ta ett steg tillbaka, fundera och lösa kriserna på ett konstruktivt och långsiktigt hållbart sätt är nyckeln till framgång. Och även om dokumentären har ett (lyckligt) slut så inser tittaren att dansen fortsätter, år efter år, generation efter generation.

Just nu befinner vi oss i en annan kris, en kris som tycks sakna slut. Miljö & Utveckling har ringt runt till ett antal hållbarhetsproffs och frågat dem hur coronapandemin påverkar deras arbete.

Svar som inte finns

Ett av svaren kommer från Christina Bernérus på Svenska kyrkan i Göteborg. Hennes medskick är betydelsen av att förstå att vi inte har alla svar. Det för tankarna till de amerikanska bönderna. Ett steg tillbaka kan lika väl vara ett stort kliv framåt.

Sommaren är här och med den vårens sista utgåva av Miljö & Utveckling. Vi på redaktionen önskar trevlig läsning!

– Ingar Lindholm, chefredaktör Miljö & Utveckling

 

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.