Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Krönika: På väg mot en sovmorgon

KRÖNIKA Istället för att ta sig till pendeltåget ger sig Miljö & Utvecklings krönikör Marilouise Berg ut i skogen på promenad innan arbetsdagen börjar på hemmakontoret. Skogspromenaderna blir en ögonöppnare på fler sätt än ett.

Krönika: På väg mot en sovmorgon
Ibland blir man klok även av en annan sorts bok. Foto: StockAdobe
Marilouise Berg.

Min något gammaldags väckarklocka ringer ilsket strax före klockan 06 måndag till fredag. För att kompensera för de uteblivna cykelturerna till tåget, nu när jag liksom många andra arbetar hemifrån, stapplar jag upp, snörar på mig löparskorna och låter ytterdörren tyst glida igen bakom mig. Ett djupt andetag och sedan börjar jag gå mot bokskogen.

Fakta

Krönika

Detta är opinionsmaterial. De åsikter som framförs är skribentens egna.

Känslan är tack och lov annorlunda jämfört med de första dagarna. Det var då jag bestämde att om jag ser fem rödhakar så vinner jag en sovmorgon. Men sedan har veckorna gått, det intensiva spejandet efter rödbröstade fjäderbollar har avtagit något och promenaderna är numera en vana som ger tillfälle för tankarna att vandra fritt. Och här om dagen gav det mig en belöning i form av en fantastisk insikt.

Få upp farten

Man kan gå genom att i vanlig ordning sätta den ena foten framför den andra, eller så kan man gå med ett aktivt frånskjut. För alla inbitna löpare är detta så klart gamla nyheter men för mina lite sömniga morgonpromenader har det gett en mätbar tempoökning!

Och, håll i er, för nu kommer det: Det känns inte jobbigare utan bara effektivare! Under en frånskjutspromenad för ett par dagar sen insåg jag något ännu mer betydelsefullt. Det fungerar på samma sätt med jobbet! Jag kan välja att arbeta med frånskjut.

Inspiration finns här hemma

Många har fått lite tid över de senaste månaderna. Om man vill fylla denna tid med inspiration så pågår många innovativa och lyckade projekt runt om i Sverige, inte minst i min vackra hemstad Helsingborg.

Sedan 1990 har staden halverat utsläppen av växthusgaser, den har minskat skolmatens klimatpåverkan med 25 procent på bara ett par år, ska bygga ett källsorterande avloppssystem i ett nytt bostadsområde och en biokolanläggning. Utmärkelsen årets miljökommun har Helsingborg tagit hem fyra gånger och kommunen är i år nominerad till årets klimatstad.

Varifrån kommer uthålligheten?

En sak har jag dock länge förundrats över – hur kan de outtröttligt arbeta på i samma tempo år ut och år in? Känner de aldrig för att släppa taget om tätklungan, falla längre ner i ledet och bara vila lite?

Det verkar inte så. Kanske upplever de inte sitt arbete mer ansträngande än vad någon annan liknande organisation gör, utan bara mer effektivt? Kan det vara så att Helsingborg och andra hållbara städer arbetar med frånskjut? Att de har hittat en smartare struktur, samarbetar över gränserna och tar alla tillgängliga genvägar? Och därför uppnår bättre resultat på kortare tid?

Dags att byta fågel

Medan jag funderar upptäcker jag dagens fjärde rödhake på en liten gren. Den tittar nyfiket på mig med sina mörka ögon. Undrar om jag inte ska byta till gärdsmyg i stället: Om jag ser fem gärdsmygar – då får jag sovmorgon.

Nu ska jag bara gå, fundera på mitt frånskjut och vilka genvägar som jag inte får missa.

– Marilouise Berg, hållbarhetsstrateg på SKL Kommentus

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.