Nya standarder för biomaterial i startgroparna

Europa ska bli bäst på att använda produkter som är tillverkade av biomaterial. Nu bjuder Sis in alla svenska företag som vill vara med och påverka arbetet med de nya standarderna för biomaterial.

EU-kommissionen har beslutat att Europa ska vara en drivande region när det gäller biobaserade produkter. För att få igång utvecklingen av biobaserade produkter har EU-kommissionen gett den europeiska standardiseringsorganisationen CEN i uppdrag att ta fram standarder. Gemensamma standarder kommer att snabba på produktutvecklingen och underlätta handel mellan EU-länderna.

Sis, Swedish standards institute samlar nu svenska företag som vill påverka arbetet med nya europastandarder för bland annat hållbarhetskriterier och livscykelanalys.

– De nya standarderna ska användas både för klassiska biobaserade material som papper, kartong och nya typer av bioplaster. Nu är det viktigt att svenska företag, inte minst inom cleantech, håller sig framme och bevakar sina intressen i arbetet, säger Stina Wallström, projektledare på Sis.

Flera av de stora EU-länderna är redan engagerade i arbetet och deras representanter kommer främst från plast- och kemibranschen.

Arbetet omfattar bland annat terminologi, hållbarhetskriterium, livscykelanalys och certifieringsverktyg. Ett av de första stegen blir att enas om vilka produkter som ska räknas som biobaserade. Området är brett och omfattar i dagsläget både produkter som är fullständigt biobaserade, till exempel trävaror, bakteriellt producerade bioplaster och vissa produkter som innehåller biobaserat material blandat med exempelvis oorganiska bindmedel eller plaster framställda från råolja.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.