nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Bestäm gränserna för ert ledningssystem, tipsar Paulina Luedtke, central miljösamordnare på Sysav. FOTO: Andreas Offesson

Iso 14001:2015 gör miljöfrågan strategisk

Avfallsbolaget Sysav är mitt i arbetet med att uppdatera sitt ledningssystem till Iso 14001:2015.
– Miljö blir nu integrerat i vårt övergripande strategiarbete, det är väldigt positivt, säger Paulina Luedtke, central miljösamordnare på Sysav.

  • Annons 1

För drygt ett år sedan började Södra Skånes kommunala avfallsbolag Sysav arbetet med att uppgradera verksamhetssystemet till iso 14001:2015. En av de första saker de gjorde var att bestämma ledningssystemets gränser. I den uppdaterade standarden ska ledningssystemets begränsningar sättas utifrån ett livscykelperspektiv. Var gränserna går för vad som ska räknas in behöver varje verksamhet själv definiera. Sysav tar exempelvis emot avfall från hushållen i regionen. Skulle de dra gränsen vid när avfallet kommit innanför dörrarna på avfallsanläggningen, eller vid vad hushållen slänger i soporna?

paulina-luedtke– Vi kom fram till att hushållen måste räknas in eftersom vi även arbetar med avfallsminimering och information. Däremot stannade vi här, vi kan inte påverka hushållens inköp, exempelvis av vem de köper mobiltelefon. Då ska hushållens inköp inte ingå i vårt ledningssystem, förklarar Paulina Luedtke som är central miljösamordnare på Sysav.

Att definiera ledningssystemets gränser var ett bra första steg. Bara att få det på plats har förenklat miljöarbetet på Sysav.

– När vi tidigare jobbade med våra miljöaspekter kunde det bli både högt och lågt. Vi använder kontorspapper, men ingår då hur pappret tillverkas i vårt ledningssystem eller inte? Bedömningarna gjordes från fall till fall. Nu har vi redan gjort avgränsningen, vilket gör bedömningarna enklare, konstaterar Paulina Luedtke.

In i strategin

En annan viktig förändring i nya standarden är att miljöarbetet ska integreras i det strategiska arbetet. Ledningen ska äga systemet och miljöfrågorna ska kopplas till kärnverksamheten. Det är en stor förändring som är väldigt positiv då miljöarbetet blir en naturlig del av verksamhetens strategiarbete och inte något som hamnar vid sidan av, menar Paulina Luedtke.

– Vi har en engagerad ledning och har redan delvis integrerat miljöfrågorna i strategiarbetet länge, men nu blir det av, fullt ut, säger Paulina Luedtke.

 

mu16-6_218pxLäs mer om hur Sysav arbetar med övergången och även om hur Övik Energi tagit sig an Iso 14001:2015, samt tips från revisorerna, i senaste numret av tidningen Miljö & Utveckling.

 Här kan du beställa ett lösnummer

Här kan du teckna en prenumeration

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.