Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Iso 14001:2015 gör miljöfrågan strategisk

Från tidningen Avfallsbolaget Sysav är mitt i arbetet med att uppdatera sitt ledningssystem till Iso 14001:2015.
– Miljö blir nu integrerat i vårt övergripande strategiarbete, det är väldigt positivt, säger Paulina Luedtke, central miljösamordnare på Sysav.

Iso 14001:2015 gör miljöfrågan strategisk
Andreas Offesson

För drygt ett år sedan började Södra Skånes kommunala avfallsbolag Sysav arbetet med att uppgradera verksamhetssystemet till iso 14001:2015. En av de första saker de gjorde var att bestämma ledningssystemets gränser. I den uppdaterade standarden ska ledningssystemets begränsningar sättas utifrån ett livscykelperspektiv. Var gränserna går för vad som ska räknas in behöver varje verksamhet själv definiera. Sysav tar exempelvis emot avfall från hushållen i regionen. Skulle de dra gränsen vid när avfallet kommit innanför dörrarna på avfallsanläggningen, eller vid vad hushållen slänger i soporna?

paulina-luedtke– Vi kom fram till att hushållen måste räknas in eftersom vi även arbetar med avfallsminimering och information. Däremot stannade vi här, vi kan inte påverka hushållens inköp, exempelvis av vem de köper mobiltelefon. Då ska hushållens inköp inte ingå i vårt ledningssystem, förklarar Paulina Luedtke som är central miljösamordnare på Sysav.

Att definiera ledningssystemets gränser var ett bra första steg. Bara att få det på plats har förenklat miljöarbetet på Sysav.

– När vi tidigare jobbade med våra miljöaspekter kunde det bli både högt och lågt. Vi använder kontorspapper, men ingår då hur pappret tillverkas i vårt ledningssystem eller inte? Bedömningarna gjordes från fall till fall. Nu har vi redan gjort avgränsningen, vilket gör bedömningarna enklare, konstaterar Paulina Luedtke.

In i strategin

En annan viktig förändring i nya standarden är att miljöarbetet ska integreras i det strategiska arbetet. Ledningen ska äga systemet och miljöfrågorna ska kopplas till kärnverksamheten. Det är en stor förändring som är väldigt positiv då miljöarbetet blir en naturlig del av verksamhetens strategiarbete och inte något som hamnar vid sidan av, menar Paulina Luedtke.

– Vi har en engagerad ledning och har redan delvis integrerat miljöfrågorna i strategiarbetet länge, men nu blir det av, fullt ut, säger Paulina Luedtke.

 

mu16-6_218pxLäs mer om hur Sysav arbetar med övergången och även om hur Övik Energi tagit sig an Iso 14001:2015, samt tips från revisorerna, i senaste numret av tidningen Miljö & Utveckling.

 Här kan du beställa ett lösnummer

Här kan du teckna en prenumeration

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.