nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Nya förutsättningar för hållbart företagande

De sällsynta jordartsmetallerna har stor betydelse för en grön utveckling, men priserna skenar och tillgången är inte säkrad. Det är en av flera avgörande faktorer för ett hållbart företagande, visar en ny undersökning.

  • Annons 1

Den årliga rapporten Energy & Resources Predictions 2012 från Deloitte visar att de sällsynta metallerna är grundbultar i en grön ekonomi då de används för produktion av bland annat vindkraftverk, batterier i elfordon och ny slags belysning. Priserna har dock gått i taket och oro över tillgången på metallerna finns. Ytterligare en avgörande fråga för hållbart företagande är vattentillgången. Akut vattenbrist råder periodvis i vissa delar av världen och investerare och företag identifierar vatten som en av hörnstenarna i affärsstrategierna.

Deloitte konstaterar att det finns goda tillväxtmöjligheter för svenska företag som fokuserar på exempelvis vattenrening och avsaltning.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4