Ny sajt ska sprida goda EPC-exempel

Energy Performance Contracting, EPC, är en affärsmodell som går ut på att investeringar i energieffektivisering finansieras med framtida energibesparingar. Nu finns en svensk EPC-sajt som samlar info och goda exempel.

Energitjänsten EPC gör det möjligt att satsa på mer långsiktiga energibesparingar, sådana som vanligtvis inte kan tas med i driftbudgeten.

Leverantören föreslår åtgärder och i ett avtal med denne garanteras vissa energibesparingar. Upplägget är enligt IVL Svenska Miljöinstitutet som skapat en svensk version av den nya europeiska EPC-sajten, en win win-situation. Om besparingarna blir större än uppskattat, får både leverantören och beställaren del av det.

På den nya sajten samlas fler än 60 exempel på genomförda EPC-projekt i landet. Det finns även en helpdesk, med kontaktuppgifter till leverantörer, myndigheter och även beställare som har praktisk erfarenhet av modellen. Tanken är att fler ska få upp ögonen för lösningen och att det ska leda till ytterligare energibesparingar i Sverige.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.