Hela listan: Nominerade till Miljöstrategipriset 2018

Miljöstrategipriset Elva spännande miljöprojekt tävlar om Miljöstrategipriset 2018, som i år delas ut av Anders Wijkman. Vinnaren presenteras på Miljöstrategidagarna 10 oktober. Här är hela listan över de nominerade.

Hela listan: Nominerade till Miljöstrategipriset 2018
Kamilla Pfeiff

Miljöstrategipriset 2018 delas ut till en verksamhet, grupp eller förening som utformat en tydlig hållbarhetsstrategi som förankrats i ledningen och genomförts på ett föredömligt sätt i relevanta delar av organisationen. Förändringen har gjorts i en befintlig verksamhet och har gett positiva konkreta och mätbara resultat, i form av hårda eller mjuka värden. Arbetet ska kunna vara inspirerande för andra och på så vis ha potential att ge avtryck utanför organisationen.

Fjärde gången Miljöstrategipriset delas ut

Priset delades ut första gången 2015 och gick då till Riksbyggen för deras arbete med ekosystemtjänster. 2016 fick Samverkansprojektet Hållbara resor i Västernorrland priset för att de lyckats reducera koldioxidutsläppen från tjänsteresor markant via ett internt system för klimatkompensation. 2017 gick priset till Region Västmanland för deras arbete med hållbara finanser.

Många kvalificerade ansökningar

I år fick juryn hela elva nomineringar att granska, och kvalitén på de nominerade är genomgående hög.

– Det är jätteroligt att få så många och så kvalificerade projekt att bedöma, även om juryns uppgift naturligtvis blir svår, säger Ingar Lindholm, chefredaktör för Miljö & Utveckling och juryns ordförande.

Detta är årets nominerade till Miljöstrategipriset:

Projektet #Älskadestad, ett system för att samordna leveranser till och från stadskärnor. Samarbete mellan Bring, Ragn-Sells, Vasakronan och Stockholms stad.

Lokal och Miljöservice i Laxå kommun för sitt arbete med miljövänlig lokalvård.

Bjärefågel för sin klimatcertifierade kycklinguppfödning, den enda som får ha märket svenskt Sigill Klimatcertifierad.

Svenska Retursystem vars returlådor under 20 år minskat mängden engångsemballage i landet. Varje dag levereras mer än en halv miljon returlådor inom dagligvarubranschen. Plasten i lådorna återvinns och blir till nya lådor, när lådan efter cirka 15 år har tjänat ut.

Digiplex, som driver datacenter och som utvecklat en teknik för att återföra värmeöverskottet till fjärrvärmenäten. Lösningen är nu under implementering i bolagets datacenter.

Spendrups för sitt arbete med att nå fossilfria transporter. 2018 var cirka 90 % av bolagets bränsle förnybart, ambitionen är att bli fossilfri 2020. Företaget använder ett ruttplaneringssystem för att öka fyllnadsgraden i lastbilarna och arbetar också med att ställa miljökrav på sina transportleverantörer.

ICA är nominerade för sin tjänst ”Mitt klimatmål”, ett digitalt verktyg som ska hjälpa kunderna att välja klimatsmart mat. Guiden innehåller tips och klimatguidande recept. Verktyget innehåller också information om hur stor andel av inköpen som är ekologiska, etiskt märkta och miljömärkta och tips om hur man minskar matsvinn.

2030-sekretariatet är nominerat för sitt arbete för att etablera transportsektorns omställning till fossilfrihet som en central del i svensk klimatpolitik.

Projektet Rosa påsen är nominerat för att göra det enklare för Eskilstunaborna att sortera sina textilier. På så sätt ska mindre mängd textilier försvinna till förbränning och mer återvinnas.

SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, är nominerade för sitt arbete med frågan om hållbar utveckling i utbildningen.

Förvaltningen Kretslopp och Vatten Göteborgs stad är nominerade för sitt arbete med att minska mängden avfall bland annat från äldreboenden.

Läs om förra årets vinnare: Satsning på hållbara finanser vinner Miljöstrategipriset

Juryn som tar beslut om vem av de nominerade som vinner priset, består av Håkan Wirtén, svensk generalsekreterare för Världsnaturfonden, Ylva Öhrnell, miljö- och kvalitetschef för DHL Freight, Henrik Ny, universitetslektor på institutionen för strategisk hållbar utveckling vid Blekinge tekniska högskola, Kristina Birath, miljö- och samhällsbyggnadsdirektör, Eskilstuna kommun och Ingar Lindholm, chefredaktör för tidningen Miljö & Utveckling.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.