Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Nu ska nattåg till Europa handlas upp

Transport Trafikverket ska handla upp nattåg till Europa. Men inte till Hamburg eller Bryssel, utan till gränsen mellan Danmark och Tyskland. Sedan ska trafiken tas över av en kommersiell aktör. Även det förväntas Trafikverket ordna.

Nu ska nattåg till Europa handlas upp
Trafikverket ska handla upp nattåg till Europa. Foto: StockAdobe

Senast om två år ska det gå att åka nattåg till Bryssel eller Hamburg, enligt ett pressmeddelande från regeringen. Men som Miljö & Utveckling tidigare rapporterat är det inte möjligt att köra genom Tyskland om trafiken inte drivs kommersiellt.

Ska köra i fyra år

Trafikverket får därför i uppdrag att handla upp nattågstrafik till gränsen mellan Danmark och Tyskland. Trafiken ska köras under högst fyra år och kunna förlängas i två år därutöver. Starten beräknas till augusti 2022.

Tanken är att trafiken genom Tyskland ska drivas kommersiellt, vilket är ett krav från den tyska regeringen. Trafikverket har tidigare sagt att politikerna behöver diskutera de juridiska hindren innan man handlar upp trafik, men får nu bollen i retur från regeringen.

– Det det Trafikverket som ska verka för att trafiken fortsätter genom Tyskland, säger Lovisa Alm, pressekreterare hos infrastrukturminister Tomas Eneroth, till Miljö & Utveckling.

Analyserar uppdraget

Trafikverkets presschef Bengt Olsson berättar att myndigheten precis fått ta emot uppdraget och börjat att analysera det.

Uppdraget är formulerat så att Trafikverket ska ”verka för” att trafiken fortsätter från Malmö mot Bryssel med en restid på minst åtta timmar. För nattågen från Stockholm gäller att myndigheten ska försöka åstadkomma slutdestination Hamburg och en restid på minst 11 timmar. Det ska finnas dagliga avgångar.

Kan tvingas avbryta upphandlingen

Regeringen är dock inte intresserad av nattåg som vänder vid dansk-tyska gränsen. Om det inte går att få till trafik genom Tyskland, så ska Trafikverket avbryta upphandlingen.

Tågtrafiken kommer inte att vara lönsam utan ska delfinansieras av staten.

Texten har uppdaterats.

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.