nr-logo

Hållbarhet i praktiken

”Miljöministern måste förklara återvinningsfusket”

Tiotusentals ton plastsopor har bränts upp istället för återvunnits. Nu kräver oppositionen en förklaring.
– Miljöministern måste ge svar på hur regeringen kunnat låta det här fortgå, säger Liberalernas miljöpolitiska talesperson.

Lars Tysklind, miljöpolitisk talesperson (L)
  • Annons 1

Svenskarna lämnade så mycket som 91 000 ton plast till återvinning under 2015. Men i stället för att återvinnas har en del av plasten eldats upp i en cementfabrik på Gotland, visar en granskning som Dagens Nyheter gjort.

Både Naturvårdsverket och Regeringskansliet ska ha varit medvetna om detta sedan tidigare. Nu har Lars Tysklind, Liberalernas talesperson i miljöfrågor, valt att kalla miljöminister Karolina Skog (MP) till ett utskottsförhör för att få besked om förfarandet.

Sänkt förtroende

– Miljöministern måste ge svar på hur regeringen kunnat låta det här fortgå, den borde ha satt ner foten redan för ett halvår sedan när problemen uppdagades. Allmänhetens förtroende för återvinningssystemet har fått sig en ordentlig törn på grund av regeringens agerande, säger han.

Det ledande bolaget för plaståtervinning i Sverige, Swerec, tar emot 40 procent av svenskarnas källsorterade plast. Enligt avtal ska 80 procent av plasten som Swerec tar emot återvinnas. Mycket tyder nu på att de uppgifterna inte stämmer.

Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, sköter insamlingen av förpackningar och tidningar i Sverige och skickar sin plast till Swerec.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.