nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Miljömärkning av fisk hjälper inte miljön

De miljöcertifieringar som används på fisk och skaldjur ger mycket begränsade miljöeffekter. Det menar forskare från Högskolan på Gotland.

  • Annons 1

Det är endast ett fåtal arter som ingår i certifieringsprogrammen, vilket är en av anledningarna till varför certifieringen har en liten miljöinverkan, menar Malin Jonell, doktorand på Högskolan på Gotland.

– Certifieringsprogrammen fokuserar framförallt på lyxarter som konsumeras i västvärlden. Om karp, som står för 40 procent av den globala produktionen, lämnas utanför missar vi en stor del av vattenbrukets totala miljöeffekter.

Att småskaliga odlare, som står för en stor del av Sveriges importerade tropiska räkor, ofta inte har råd att bli certifierade är en annan anledning till varför certifiering har begränsade miljöeffekter enligt Malin Jonell. Dessutom saknas det ett livscykelperspektiv där man inte tar tillräcklig hänsyn till ett hållbart uttag av foderfisk.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4