Räkcertifiering väcker debatt

Miljardindustrin med jätteräkor fortsätter att öka, trots att miljöorganisationer bojkottat produktionen i över 20 år. WWF vill använda certifiering som en metod för påverkan. Men anklagas för att vända kappan efter miljöbovarna.

Räkcertifiering väcker debatt

Enligt FNs livsmedelsorgan FAO ökar andelen odlad fisk. 70 procent av den fisk som EU-medborgarna äter är importerad, och hälften av den mängden är odlad.

Världsnaturfonden, WWF, menar att odlingarna av jätteräkor är en miljömässig och social katastrof men att bojkott av produktionen av inte påverkat den växande branschen. De vill därför stötta arbetet med att ta fram en certifiering för odlad fisk via Aquaculture Stewardship Council, ASC.

– Målet med certifieringen är få till stånd stora förbättringar för människor och miljö genom att produktionen blir mer ansvarsfull. Människor i utvecklingsländer ska också kunna få inkomstmöjligheter. Vi vet ännu inte hur det går men en sak är säker, vi måste hitta nya vägar, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF i ett pressmeddelande.

Bland annat leder räkodlingarna till skövling av mangroveskogar, användning av kemikalier och antibiotika, försaltade jordar och försämrade inkomstmöjligheter för lokalbefolkningen.

Möter kritik

Certifieringen ska innebära minskad användning av antibiotika, kemikalier och krav på reningssystem. Till exempel får odlingar inte anläggas på mark där mangrove avverkats efter år 1999. Hänsyn måste tas till både vilda arter och naturmiljöer samt till byalag och lokalbefolkningar.

Naturskyddsföreningen kritiserar WWF och menar att en certifiering av jätteräkor är att slå in på fel väg. Bättre är att fortsätta bojkotta jätteräkan helt och hållet. En certifiering hindrar inte miljöförstöring, brott mot nationell lagstiftning och kränkning av mänskliga rättigheter, menar organisationen.

– En miljöcertifiering får inte vara hur svag som helst och när ASC öppnar för miljöskadlig räkproduktion som tillåter giftiga kemikalier och överfiske så är vi inte ensamma om att säga nej. Hundratals miljöorganisationer i Asien, Afrika och Latinamerika protesterar nu mot certifieringen av miljöskäl och för att räkodlingarna undergräver lokalbefolkningens ekonomi, säger Kajsa Garpe, marin expert på Naturskyddsföreningen.

Fram till att det finns ASC-certifierade räkor i butikerna uppmanar WWF konsumenter att välja bort jätteräkorna, och köpa certifierade nordhavsräkor eller burfångade havskräftor tills vidare.

– Hemköp, Scandic, Pizza Hut, Konsum Värmland, många ICA-butiker, rader av sushirestauranger och andra företag och jättemånga svenskar säger nej till jätteräkor. Samtidigt har våra vänner i miljörörelsen i Honduras och Ecuador, Tanzania och Indien fått politiker att stoppa avverkning av mangroveskogar. Vad har de förstått som Världsnaturfonden missar, när den nu öppnar för jätteräkor? frågar Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.