”Med existerande miljölagar kan ekosystem förbrukas i vinstsyfte”

krönika Företagslagen måste underställas en högre lag, en internationell lag som säger att man inte får bedriva verksamhet på ett sätt som förbrukar och förintar ekosystem, och som ger fängelsestraff om man bryter mot den, skriver Johanna Lundström, personlig assistent och engagerad medborgare i en krönika.

”Med existerande miljölagar kan ekosystem förbrukas i vinstsyfte”

Ska vi rädda miljön och planeten? Då måste vi ändra lagen, för i dag är det både lönsamt och lagligt att förstöra ekosystemen i vinstsyfte. Därför görs det också i stor skala och hög hastighet: regnskogsavverkning, tjärsandsutvinning, skiffergasutvinning och smutsig oljeutvinning.

Men det finns väl miljölagar? Ja, men börsnoterade företag måste följa Företagslagen. Den säger att aktiebolag har en laglig skyldighet att maximera vinsten för sina aktieägare. Det vill säga att bolagen ska agera på ett sätt som ger aktieägarna så hög vinst som möjligt på så kort tid som möjligt.

Behövs förändring

Om de inte gör det, så agerar företaget inte i aktieägarnas bästa intresse och följer inte Företagslagen. Den miljömedvetne vd:n blir därför utbytt mot någon som går hårdare fram och följer lagen, som avverkar regnskogen i ett svep till ett kalhygge och därmed ger högre och snabbare avkastning åt aktieägarna. 

Ju högre och snabbare vinster börsföretag gör på att överutnyttja, exploatera och förbruka naturen, desto fler vill investera i dem, vilket ökar trycket att exploatera och överutnyttja ännu mer och ännu fortare. Företagslagen blir på detta sätt en pådrivande kraft i förstörandet av ekosystemen. 

Miljölagarna inte tillräckliga

Men miljölagarna då? Jo de finns, men med dem kan man bara utdöma skadestånd, inte fängelse. Företag som tjänar miljarder har råd att betala skadestånd och har redan budgeterat för det. Blir de dömda för miljöbrott betalar de skadeståndet och fortsätter sedan som vanligt – och har då, absurt nog, gjort allt vad miljölagen kräver. 

Det tuffaste straff miljölagen kan utdela är alltså i princip en ‘fortkörningsböter’. I praktiken sätter skadestånd bara en prislapp på miljön så att företag vet vad det kostar att förstöra den, om de mot förmodan skulle bli åtalade och dömda. Med existerande miljölagar är ekosystem till salu att förbrukas i vinstsyfte.

Gigantiska ekonomiska intressen står på spel. Trycket är enormt på börsföretag att fortsätta leverera hög vinst på så kort tid som möjligt, vilket de alltså enligt lag är skyldiga att göra. Börsföretag kommer inte att ändra sitt beteende, kan inte ändra sitt beteende, så länge Företagslagen verkar utan nämnvärt motstånd.

Fortsätter vi så här har vi snart en värld där vi slåss och krigar om de naturtillgångar och det dricksvatten som finns kvar.

Instifta en ny lag

Så hur löser vi detta? Det är ganska enkelt. Företagslagen måste underställas en högre lag, en internationell lag som säger att man inte får bedriva verksamhet på ett sätt som förbrukar och förintar ekosystem, och som ger fängelsestraff om man bryter mot den. En lag som säger att vi är vårdnadshavare av jorden och dess naturresurser, och att verksamheter måste bedrivas på ett sätt som skyddar ekosystem, bevarar ekologisk mångfald och balans, nu och för framtida generationer.

Lyckligtvis finns i dag redan ett förslag på en sådan lag. Den ligger hos FN och heter Ecocide Law. Kortfattat är Ecocide Law ett tillägg i en existerande lag: Romfördraget, som består av fyra punkter, till vilka Ecocide Law läggs som en femte. Romfördraget har skrivits under av 124 FN-medlemsstater och 84 av dem måste rösta för Ecocide Law för att den ska klubbas och bli en internationell lag.

Vad skulle hända om Ecocide Law infördes?

Målet är förstås inte att sätta företagsledare i fängelse. Målet är att industri, finans och näringsliv ska veta att, och när, spelreglerna förändras så att de kan anpassa sin verksamhet därefter. 

Om vi i dag, 2018, visste att Ecocide Law träder i kraft om tio år, 2028, så skulle den globala ekonomin redan nu börja ställa om för att klara skiftet till den nya grönare ekonomin. Ju fortare och bättre företag anpassar sig till den nya lagstiftningen desto bättre klarar de sig i framtiden. Företag som redan i dag satsar på gröna lösningar ligger förstås bra till och har redan ett försprång. 

Kriminellt under Ecocide Law

Alla de miljarder som i dag investeras i förstörelse av ekosystem skulle istället börja investeras i grön teknologi, innovation och forskning med långsiktigt hållbara lösningar. Investeringar i företag som förstör ekosystem fasas ut eftersom deras sätt att bedriva verksamhet blir kriminellt under Ecocide Law. 

Lagförslaget till Ecocide Law är skrivet av företagsadvokaten Polly Higgins som även skrivit boken ‘Eradicating ecocide’.

Om du inte redan gjort det, se gärna Polly Higgins TEDxExeter talk och hör henne själv berätta om varför hon skrev lagförslaget till Ecocide Law.

Av: Johanna Lundström

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.